Egyptiska kåldolmar (vegetariska)
Skapat:
27 augusti, 2024
Senast ändrat:
3 september, 2024

0
Upptäck en smakupplevelse utöver det vanliga med egyptisk Mahshi Koromb. Tänk dig en saftigt kryddad risblandning, fylld med örter och smakrik tomatsås, som är rullad i mjuka vitkålsblad. När du tar första tuggan möts du av en explosion av smaker – en perfekt balans mellan kryddigt och fräscht.
Dessa kåldolmar är både mättande och fulla av smak, perfekt för en köttfri middag som inte kompromissar med traditionen.
Total tid: 1 minute
Servings: 6
Ingredienser
- 2,5 kg plattkål eller någon annan slätkålssort
- 1 tsk spiskumminfrön
- 1 tsk korianderfrön
Fyllning:
- 4,7 dl medelstora råris
- 2 medelstora lökar
- 2 klyftor vitlök hackad
- 400 g passerade tomater går även lika bra med krossande tomater
- 200 g tomatpuré
- 160 g persilja ca 100 g efter hackning
- 100 g dill ca 60 g efter hackning
- 50 g torkad mynta
- 0,6 dl Skirat smör Ghee eller olja om du vill göra den vegansk
- 2 msk salt
- 2 tsk svartpeppar
- 2-3 msk Vegetabilisk olja till att fräsa vitlöken
Instruktioner
Förbered kålen:
- Ta bort eventuella ytterblad som inte är lämpliga att äta.
- Vänd kålen och skär ut stocken av kålen.
- Ta bort varje blad genom att trycka från stammen och sedan försiktigt lossa ifrån kålen.
- Fyll en kastrull med kokande vatten och lägg i persilje- och dillstjälkarna tillsammans med spiskummin- och korianderfröna. Låt koka upp i 3 minuter.
- Lägg 2-3 kålblad i vattnet och koka i 2-3 minuter tills bladen är mjuka och lätt går att rulla runt stjälken.
- Stapla bladen på en bricka och låt svalna.
- När de har svalnat, skär bort stjälkarna och skär bladen i fyrkanter på ungefär 8 x 8 cm.
Gör fyllningen:
- Skölj riset noggrant och låt det rinna av.
- Tillsätt riset och blanda så att allt är jämnt fördelat.
- Tillsätt tomatpurén och blanda, tillsätt sedan de hackade örterna + torkad mynta och blanda igen, och slutligen blanda i de passerade tomaterna.
- Fräs den hackade vitlöken i vegetabilisk olja.
- Hetta upp klarat smör (eller olja) på hög värme tills det nästan ryker, häll sedan över blandningen och rör om en sista gång.
För att göra rullarna:
- Lägg en kålkvadrat på din skärbräda med stjälkarna uppåt.
- Lägg en tesked risblandning på kålen och sprid ut det i en cylinderform.
- Rulla kålbladet runt riset.
- Om det finns mycket överflöd på sidorna kan du skära bort det.
För att montera och tillaga:
- Lägg eventuella kålbitar som blivit över i botten av kastrullen för att skapa ett skyddande lager. Ett tips som jag brukar göra är att jag lägger några lökskivor, morots- och tomatskivor längst ner i botten. Så när man vänder så toppas fatet med grönsaker.
- Lägg dina kålrullar i kastrullen i en spiral, börja från utsidan och arbeta dig inåt.
- Upprepa och fortsätt lägga lager tills du har använt alla rullar (ofullständiga lager kan orsaka att rullarna kollapsar under tillagning). Har du ris över så kan du fylla på för risblandningen är väldigt god att äta även utan kål.
- Ställ kastrullen på spisen på medelvärme och täck med ett lock. Efter 10 minuter bör det ha bildats tillräckligt med vätska.
- Häll i grönsaksbuljong eller vatten tills det precis täcker rullarna, och öka värmen till hög.
- Koka upp, sänk sedan värmen till låg och låt ångas under lock i cirka 30 minuter.
- Kontrollera om rullarna är färdiga, låt eventuellt överflödig vätska avdunsta.
- Placera en tallrik över kastrullen och vänd sedan kastrullen upp och ner.
- Ta bort och servera omedelbart.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!