Broccolipaj
Skapat:
5 september, 2024
Senast ändrat:
5 september, 2024

0
Innehåll
En smakrik broccolipaj fylld med krispigt bacon och kraftfull ädelost. Denna paj är perfekt både till vardag och fest, med en härlig balans av smaker.
Servings: 6
Ingredienser
Instruktioner
- Börja med degen. Nyp ihop 200 g kylskåpskallt smör skuret i tärningar med 5 dl vetemjöl och tillsätt därefter 0,5 dl kallt vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en stor form och ställ i kylen (eller frysen) i ca en halvtimme tills den blivit helt kall. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
- Skär ett paket bacon i strimlor och stek i en stekpanna. Häll över på några lager hushållspapper så att det värsta fettet sugs upp.
- Skölj (ordentligt!) och strimla en halv purjolök, gärna den gröna änden.
- Skölj två broccolistånd, ca 500 g, och dela i buketter som du därefter delar på mitten med en kniv. Släng inte stammen, den är fullt ätlig. Skala med en potatisskalare så blir du av med den träigaste biten och skiva sedan tunt. Har du ingen färsk broccoli funkar det bra med broccoli från frysen. Du behöver inte ens tina den helt först, men skölj den gärna i lite varmt vatten och ”krama ur” så att du blir av med den värsta isen.
- När pajskalet vilat och ugnen blivit varm, nagga skalet med en gaffel och förgrädda i ca 10 minuter.
- Häll äggstanningen i pajen och strö gärna lite riven ost över, 1-2 dl. Grädda ca 30 minuter tills ägget stannat helt och den fått fin färg. Jag sätter gallret på falsen nedanför mitten för att ovansidan inte ska hinna bli bränd. Servera med en god sallad.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!