Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Chokladbollar utan tillsatt socker

Inga röster än
Skapat: 23 juni, 2025
Senast ändrat: 23 juni, 2025
Chokladbollar utan tillsatt socker

Chokladbollar utan tillsatt socker är snabba, goda och perfekta till fikat

Det här är mitt go-to-recept när jag vill ha något gott snabbt, men ändå försöka undvika vanligt socker. Jag älskar chokladbollar, och den här varianten är ett sånt där recept som jag alltid kommer tillbaka till. De är klara på några minuter, innehåller bara ett fåtal ingredienser och smakar riktigt mycket choklad.

Jag använder havregryn, smör, lite kaffe och kakao och såklart en sockerersättning som passar just dig. Jag brukar variera mellan olika sorter beroende på vad jag har hemma. Resultatet blir ändå alltid lika gott. Det är något visst med att rulla chokladbollar i kokos, det blir både snyggt och gott, och ger den där klassiska känslan som vi alla känner igen från barndomen.

Det bästa? De håller sig fint i kylen i flera dagar, så jag brukar göra en laddning och ha på lut när sötsuget smyger sig på.

Så gör jag chokladbollarna

  1. Jag börjar med att röra ihop det mjuka smöret med sötningen tills det blir fluffigt.
  2. Sen tillsätter jag havregryn, kakao, vaniljpulver och lite kallt kaffe (eller vatten om du föredrar det mildare).
  3. När allt är blandat formar jag små bollar med händerna och rullar dem i riven kokos.
  4. Sedan får de stå i kylen en stund innan jag serverar dem, om jag inte råkar nalla en direkt förstås!

Tips & variationer 🍫

✅ Använd kaffe för en djupare chokladsmak, det lyfter verkligen smaken.
✅ Byt ut kokos mot hackade nötter eller kakao för variation.
✅ Tillsätt en nypa salt om du vill få fram ännu mer smak.
✅ Rör ner en sked jordnötssmör för en nötigare touch.

Andra goda kondisbitar

Just kondisbitar, dvs små munsbitar man kan ha till kaffet är ju så otroligt gott. Det finns flera olika recept på kondisbitar här på Receptskatt, bland annat dom här.

Total tid: 15 minuter
Servings: 10 st
Calories: 129kcal

Ingredienser

Instruktioner

  • Blanda ihop smör och sötning.
  • Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop.
  • Gör bollar utav chokladbollsdegen och rulla i riven kokos. Förvara i kylskåp.

Näringsinnehåll

Kalorier: 129kcal | Carbohydrates: 15g | Protein: 3g | Fat: 6g | Mättat fett: 3g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 2g | Transfett: 0,2g | Kolesterol: 13mg | Natrium: 40mg | Kalium: 85mg | Fiber: 2g | Socker: 0,2g | Vitamin A: 150IU | Kalcium: 13mg | Järn: 1mg
per st
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

FAQ - Vanliga frågor om chokladbollar utan tillsatt socker

Kan jag göra chokladbollarna veganska?

Absolut! Byt ut smöret mot ett mjölkfritt alternativ, så blir de helt växtbaserade.

Hur länge håller de i kylskåp?

De håller sig fräscha i upp till en vecka i en tät burk i kylen.

Kan jag frysa chokladbollarna?

Ja, de går jättebra att frysa. Ta fram några i taget när du vill ha ett snabbt mellanmål eller fika.