Chokladbollar utan tillsatt socker

- 1 Chokladbollar utan tillsatt socker är snabba, goda och perfekta till fikat
- 2 Så gör jag chokladbollarna
- 3 Tips & variationer 🍫
- 4 Andra goda kondisbitar
- 5 Ingredienser
- 6 Instruktioner
- 7 Näringsinnehåll
- 8 FAQ - Vanliga frågor om chokladbollar utan tillsatt socker
- 9 Kan jag göra chokladbollarna veganska?
- 10 Hur länge håller de i kylskåp?
- 11 Kan jag frysa chokladbollarna?
Chokladbollar utan tillsatt socker är snabba, goda och perfekta till fikat
Det här är mitt go-to-recept när jag vill ha något gott snabbt, men ändå försöka undvika vanligt socker. Jag älskar chokladbollar, och den här varianten är ett sånt där recept som jag alltid kommer tillbaka till. De är klara på några minuter, innehåller bara ett fåtal ingredienser och smakar riktigt mycket choklad.
Jag använder havregryn, smör, lite kaffe och kakao och såklart en sockerersättning som passar just dig. Jag brukar variera mellan olika sorter beroende på vad jag har hemma. Resultatet blir ändå alltid lika gott. Det är något visst med att rulla chokladbollar i kokos, det blir både snyggt och gott, och ger den där klassiska känslan som vi alla känner igen från barndomen.
Det bästa? De håller sig fint i kylen i flera dagar, så jag brukar göra en laddning och ha på lut när sötsuget smyger sig på.
Så gör jag chokladbollarna
- Jag börjar med att röra ihop det mjuka smöret med sötningen tills det blir fluffigt.
- Sen tillsätter jag havregryn, kakao, vaniljpulver och lite kallt kaffe (eller vatten om du föredrar det mildare).
- När allt är blandat formar jag små bollar med händerna och rullar dem i riven kokos.
- Sedan får de stå i kylen en stund innan jag serverar dem, om jag inte råkar nalla en direkt förstås!
Tips & variationer 🍫
✅ Använd kaffe för en djupare chokladsmak, det lyfter verkligen smaken.
✅ Byt ut kokos mot hackade nötter eller kakao för variation.
✅ Tillsätt en nypa salt om du vill få fram ännu mer smak.
✅ Rör ner en sked jordnötssmör för en nötigare touch.
Andra goda kondisbitar
Just kondisbitar, dvs små munsbitar man kan ha till kaffet är ju så otroligt gott. Det finns flera olika recept på kondisbitar här på Receptskatt, bland annat dom här.



Ingredienser
- 60 gram smör
- 2,25 dl havregryn
- 3-4 msk sockerersättning
- 1,5 msk kakao
- 1,5 msk kaffe eller vatten
- 2 krm vaniljpulver
- Riven kokos att rulla bollarna i
Instruktioner
- Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop.
- Gör bollar utav chokladbollsdegen och rulla i riven kokos. Förvara i kylskåp.
Näringsinnehåll
FAQ - Vanliga frågor om chokladbollar utan tillsatt socker
Kan jag göra chokladbollarna veganska?
Absolut! Byt ut smöret mot ett mjölkfritt alternativ, så blir de helt växtbaserade.
Hur länge håller de i kylskåp?
De håller sig fräscha i upp till en vecka i en tät burk i kylen.
Kan jag frysa chokladbollarna?
Ja, de går jättebra att frysa. Ta fram några i taget när du vill ha ett snabbt mellanmål eller fika.