Chokladbollscookies

De här kakorna är helt ärligt en av mina största svagheter. Tänk chokladbollar men i kakform, med knapriga kanter, mjuk kärna och den där härliga smaken av kaffe, kokos och kakao. Jag bakar dem när jag vill ha något enkelt och lite nostalgiskt, men ändå kul. Och de doftar ljuvligt i hela köket när de är i ugnen.
Jag älskar att bjuda på dem till kaffe, gärna lite ljummen med ett glas kall mjölk eller en klick grädde. Så enkla att svänga ihop och de gör verkligen folk glada.
Tips & variationer
✅ Jag använder muffinsplåt för att få extra höjd och frasiga kanter
✅ Kokosen strör jag alltid över direkt när de kommer ut, då fastnar den perfekt
✅ Vill jag lyxa till det blandar jag i lite grovhackad mörk choklad
✅ Kaffe ger så mycket smak, men ibland byter jag mot mjölk om barnen ska fika med
Klicka på bilderna för att komma till respektive recept



Ingredienser
- 150 g smör rumsvarmt
- ½ dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl farinsocker
- ½ tsk salt
- 1 ägg
- 2 tsk bakpulver
- 3 dl vetemjöl
- ½ dl kakao
- ¼ dl kaffe
- ½ dl kokos
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
- Blanda alla ingredienser i en bunke och knåda till en deg.
- Forma degen till 10 bollar och lägg dem i en muffinsplåt eller på en plåt med stora mellanrum.
- Grädda i 8-10 minuter tills kakorna har fasta kanter.
- Ta ut kakorna, toppa med kokos och låt svalna!
- Förvaras i en lufttät burk.

