Chokladmoussetårta med hallon och lakrits
Skapat:
29 december, 2024
Senast ändrat:
28 december, 2024

0
Fazers choklad med smak av hallon och lakrits är riktigt god! Av chokladen gjorde jag en riktigt läcker chokladmoussetårta med en ganska mild smak av lakrits. Eftersom jag tyckte att chokladen inte smakade så mycket av hallon gjorde jag ett lager hallonkompott i tårtan.
Önskar man mer smak av lakrits så kan man antingen blanda i lite krossade lakritskarameller eller lakritspulver i botten eller utesluta hallonkompotten. Jag föredrar en mildare smak av lakrits i bakverk så för mig blev detta perfekt!
Fler goda tårtor:



📷 Erika Westerlund Strömmer
Total tid: 1 timme
Servings: 8
Ingredienser
Botten:
- 125 gr smör
- 1 dl socker
- 1 dl farinsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1,5 dl mjöl
- 0,75 dl kakao
- 2 ägg
Hallonkompott:
- 200 gr frysta hallon
- 0,5 dl socker
- 2 st gelatinblad
Chokladmousse:
- 150 gr Fazer mjölkchoklad med hallon och lakrits
- 1 tsk smör
- 2 äggulor rumsvarma
- 3 dl grädde
- 1,5 st gelatinblad
Instruktioner
Botten:
- Smält smöret.
- Blanda i de torra ingredienserna och rör tillsist ner äggen.
- Blanda ner extra lakrits om det önskas.
- Häll smeten i en 18 cm form med bakplåtspapper i botten.
- Grädda på 175 grader i ca 15-18 minuter eller tills kladdkakan är fast i kanterna men fortfarande rörlig i mitten.
- Låt kallna helt, gärna över en natt.
Hallonkompott:
- Blötlägg gelatinet i ca 5 minuter.
- Koka upp de frysta hallonen med sockret och rör hela tiden tills allt är blandat, rör i gelatinet och häll upp i en 18 cm form, sätt plastfolie i botten, låt stelna.
- Ställ sedan i frys.
Chokladmousse:
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
- Vispa 2 dl av grädden.
- Koka upp 1 dl ovispad grädde.
- Smält choklad och smör i en bunke (gärna en bunke av metall) över en kastrull med vatten.Ta bunken av värmen och tillsätt den varma uppkokta grädden.
- Rör grädde och choklad till en jämn smet.
- Tillsätt gelantinet, rör om med slickepott och blanda väl, tillsätt därefter de lätt uppvispade äggulorna i två omgångar, blanda väl.
- Blanda i lite vispad grädde i chokladblandningen och rör om, rör sedan ner resten av den vispade grädden med luftiga tag med slickepott.
Montering:
- Klä en form som är 20 cm med tårtplast eller en silikonform.
- Lägg botten i formen.
- Ta ut den frysta hallonkompotten och placera den på bottnen.
- Häll över chokladmoussen, låt stelna och frys sedan hela tårtan.
- Ta fram tårtan kvällen innan servering och låt tina i kylskåp.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!
Ska formen verkligen vara större vid monteringen. Så ser det inte ut på bilden av tårtan. Jag upplevde också att moussen inte räckte till när jag tog en större form.