Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Chokladtårta med körsbär

Inga röster än
Skapat: 26 september, 2024
Senast ändrat: 25 september, 2024
Chokladtårta med körsbär

Denna saftiga chokladtårta med körsbär kombinerar fylliga chokladbottnar med en ljuvlig körsbärsfyllning, där färskost ger en krämig och len textur.

Tårtan är täckt med en silkeslen chokladfrosting, vilket ger en härligt balanserad smakupplevelse med både sötma och syrlighet från körsbären.

Perfekt som festligt inslag till fikat eller vid speciella tillfällen.

Total tid: 1 timme
Servings: 15 bitar

Ingredienser

Chokladbotten

Körsbärsfyllning

Mörk chokladfrosting

Instruktioner

Botten

  • Sätt ugnen på 150 grader varmluft eller 175 grader över–och undervärme.
  • Bryn smöret i en kastrull och låt svalna.
  • Vispa upp ägg och socker tills det är fluffigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned i smeten. Vänd ner de tillsammans med mjölk, kaffe, salt och smöret. Rör till en jämn smet.
  • Häll i en bakplåtspappersklädd springform (både klädd i botten och sidorna. 18 cm i diameter om du vill ha en hög tårta, 20-22 cm om du vill ha en lägre).
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter (beror på storleken på formen). Kakan ska va torr inuti när den är klar. Låt svalna och skär i 3-4 bottnar.

Körsbärsfyllning

  • Vispa ihop färskost, grädde, socker och vaniljsocker tills det blir en fluffig fin kräm. Rör ned marmelad och körsbär.
  • Klä en springform (samma storlek som du bakade botten i) med tårtplast och montera tårtan där i, fördela fyllningen på 2-3 av bottnarna. Ställ i kylen tills du ska spackla tårtan med mörk chokladfrosting. 

Frosting

  • Hacka chokladen.
  • Blanda grädde och socker i en kastrull och koka upp.
  • Häll blandningen över chokladen och rör tills chokladen smält. Låt svalna.
  • Vispa ner smöret, lite i taget, till en fluffig smörkräm och ha sist i saltet.
  • Bred på ett tunt lager av frosting runtom och på tårtan. Ställ in i tårtan i kylen i ca 15 minuter. Spara ca 1.5 dl frosting till att spritsa med.
  • Lägg i en spritspåse med tyll (jag använder Wilton 1m) och bred ut resten av frostingen runtom tårtan. Spritsa rosor på tårtan. 
per bitar
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg