Fläskfilé- och potatisgratäng med fetaoströra
Skapat:
4 augusti, 2024
Senast ändrat:
4 augusti, 2024

0
Saftig fläskfilé med 2 sorters ostar. Ljuvlig gratäng där ugnen sköter det mesta av jobbet. Serveras med en smarrig fetaoströra. Kan det bli för mycket ost?😂🤦♂️
Enkelt, lyxigt & gott. Testa gärna den här. Det är ju ändå fredag idag🤩👏
Receptet ger cirka 4-6 portioner, beroende på hur mycket man äter.



Total tid: 40 minuter
Servings: 4 portioner
Ingredienser
GRATÄNGEN:
- 3 msk + 1 dl rapsolja till stekning
- 1 st fläskfilé ca 700g
- 1 st gul lök skivad
- 4 st vitlöksklyftor pressad
- 2 tsk chili flakes
- 10 st medelstora potatisar skalade och tunt skivade på t.ex. mandolin
- ½ kruka timjan finhackad
- 1 knippe gräslök
- 6 dl grädde
- 1 st köttbuljongtärning
- 60 g blåmögelost
- salt
- svartpeppar
- färsk mozzarella
FETAOSTRÖRA:
- 4 msk gräddfil rågade matskedar
- 150 g fetaost
- 3 msk fint skuren färsk gräslök
- 1 msk finhackad färsk persilja
- 2 msk finhackad färsk basilika
- Salt
- Peppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Värm upp en stor kastrull med smör och olja. Tillsätt lök, vitlök & chili flakes, låt svettas i någon minut.
- Tillsätt de tunt skivade potatisarna & timjan. Låt stekas på medelhög värme i ca 5 minuter under omrörning då och då. Tillsätt grädde och köttbuljong. Puttra på medelhög värme tills potatisarna nästan blir färdiga men inte helt. Tillsätt blåmögelosten och smaka av med ev lite salt och peppar. Häll över i en ugnssäker form
- Salta och peppra fläskfilén och stek i en stekpanna på hög värme så den får en fin gyllene färg men fortfarande råa inuti.
- Skär fläskfilén i skivor och lägg ovanpå gratängen. Riv över mozzarella.
- Stek i ugnen i ca 15 minuter eller tills fläskfilén är färdig, och tills osten har fått en gyllene yta.
- Toppa med finhackad gräslök!
per portion
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!