Hallontårta med koladrip

Här kommer äntligen recept på en så god tårta med smak av hallon och salt kola, så god kombination!
Tårtan är enkel att göra men har några moment som är bra att förbereda. Botten är ett smaksatt med lime och bakas gärna i förväg. Jag brukar frysa botten så är det sedan lättare att dela den en stund efter man tagit ut från frysen.
Hallonkompotten kan man göra minst en dag innan det ska användas. Fyll tårtan två dagar innan den ska serveras så hinner smaker och saftighet sätta sig.
Kolasåsen, recept från bästa Andrea Brändström med nån mindre ändring, kan man göra dagen innan med fördel så att den hinner svalna ordentligt. Kolla gärna in hela hennes recept på godare.se och fikerian.se.
Fler goda recept med frukt och bär:

📷 Erika Westerlund Strömmer
Utrustning
- 18-20 cm form
Ingredienser
Botten:
- 4 ägg
- 2 dl socker
- 60 gr mjöl
- 80 gr potatismjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 2 limefrukt finrivet skal + 1-2 msk saft
Hallonkompott:
- 200 gr frysta hallon
- 0,5 dl socker
- 2 st gelatinblad
Salt kolasås:
- 75 g glykos
- 135 g strösocker
- 150 g grädde
- 0,75-1 msk flingsalt
- 40 g smör rumstempererat
Hallonmascarponefyllning:
- 125 gr mascarponeost
- 200 gr grädde
- 0,5 dl florsocker
Frosting:
- 125 gr smör rumsvarmt
- 150 gr Färskost kall
- 2,5 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
Instruktioner
Botten:
- Klä botten och sidor av formen med bakplåtspapper så att pappret är högre än springformens kant.
- Sänk farten till lägsta och tillsätt övriga ingredienser var för sig.
- Stäng av vispen och vänd runt några luftiga tag med en slickepott till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och grädda i nedersta delen av ugnen på 175 grader i 40-45 minuter.
- Öppna luckan efter ca 40 minuter och känn med en sticka.
- Ta ut formen ur ugnen, låt svalna någon minut.
- Lossa formen från kakan och ta bort bakplåtspappret.
- Vänd tårtbotten upp och ner och låt svalna helt.
- Går bra att frysa in.
Hallonkompott:
- Blötlägg gelatinet i ca 5 minuter.
- Koka upp de frysta hallonen med sockret och rör hela tiden tills allt är blandat, låt sjuda några minuter.
- Krama ur gelatinet och rör ner det.
- Häll upp i en bunke och låt stelna.
- Förvara i kyl.
Salt kolasås:
- Värm glykosen på medelvärme i en kastrull.
- När den börjar bubbla, tillsätt sockret lite i taget, under försiktig omrörning tills du har en gyllenbrun karamell. Sänk värmen på plattan och tillsätt sedan grädden i omgångar.
- Rör om hela tiden men var försiktig, det blir väldigt varmt! Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt saltet (mortla det gärna lite innan) och rör och tillsätt till sist smöret
- Rör runt tills smöret smält, häll upp i en bunke och täck med plastfolie direkt på såsen, eller häll den direkt i en värmetålig spritspåse
- Förslut väl och låt svalna i rumstemperatur.
Montering:
- Dela det lätt frysta bottnen i tre delar. Jag brukar få ut 4 delar och sparar då en del i frysen till kommande tårtor.
- Rör runt i hallonkompotten så den blir lite mjuk
- Bred ett tunt lager kompott på två tårtbottendelar.
Hallonmascarponefyllning:
- Vispa ihop alla ingredienser utom kompotten till en fluffig fyllning.
- Rör sedan i resterande kompott och fyll tårtan med två lager fyllning.
- Täck in tårtan med plast och låt stå minst ett dygn i kyl.
Frosting:
- Vispa smöret vitt i ca 5 minuter.
- Vispa ner florsocker och vaniljsocker.
- Tillsätt sedan den kalla philadelfiaosten.
- Täck in tårtan med frostingen.
- Låt stå i kyl och bli helt kall innan du häller över den salta kolasåsen.
Ser mycket god ut