Ispanaklı ve peynirli börek/ Filodegspaj med ost och spenat
Skapat:
25 augusti, 2024
Senast ändrat:
27 augusti, 2024

0
Innehåll
Filodegspaj med ost och spenat är en läcker och krispig rätt inspirerad av medelhavsköket. Den tunna filodegen fylls med en smakrik blandning av krämig ost och färsk spenat, och bakas sedan till gyllene perfektion. Denna paj är både lätt och mättande, perfekt som huvudrätt eller på buffébordet.
Total tid: 1 minute
Servings: 10 -12
Ingredienser
- 1 paket filodeg jag hade sevans
- 2 ägg
- 2 dl turkisk yoghurt
- 3 dl raps eller solrosolja
- 0,5 dl mjölk
- 1 tsk salt
- 1 tsk pulbiber
- 0,5-1 tsk svartpeppar
- 2 röda lökar
- 250 g färsk spenat
- 2 ringar turkisk ost jag har sutdiyari, finns hos Willys att köpa men du kan ta annat om du vill
Såsen:
- 2 dl turkisk yoghurt
- 2 ägg
- 1 tsk salt
- 0,5 dl mjölk
- 3 dl rapsolja eller solrosolja
Instruktioner
- Börja med att göra såsen, ställ åt sidan.
- Gör därefter din fyllning. Stek löken tillsammans med 0,5 dl olja i ca 5 min under omrörning. Tillsätt sedan 250 g spenat och rör runt tills att spenaten sjunkit helt. Tillsätt därefter salt,svartpeppar och pulbiber. Rör runt och låt svalnat helt. När fyllningen är sval så tillsätter du 2 ringar turkisk och som du smulat ner. Rör runt och låt stå.
- Ta nu en plåt och lägg bakplåtspapper i botten. Lägg 2 ark filodeg på och pensla med såsen, repetera tills du kommit till hälften av alla dina ark. Sprid därefter ut hela fyllningen på filodegen. Lägg 2 ark filodeg på fyllningen och pensla med såsen, repetera detta tills du inte har ark kvar. Glöm inte att spela på sås längst kanterna med. Skiva sedan din börek i önskade bitar. Har du sås kvar, häll detta över din börek. Toppa med nigella frön eller sesamfrön. Skjutsa in i mitten av ugnen som är värmd på 220 grader över och under värme tills att din börek fått en gyllenbrun färg på ovansidan. Klart 😍.
- Afiyet olsun/ smaklig måltid redan nu till er som kommer testa 🩵
per -12
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!