Jordgubbstårta med rabarber

Årets midsommartårta: jordgubbstårta med rabarber, så god och tog slut direkt av 4 vuxna och två barn!
Den här gången gjorde jag två stycken tårtor som var 18 cm i diameter så receptet på fyllningarna räcker till två lite mindre tårtor eller en stor tårta. Gör man en tårta som är ca 20 cm i diameter kan man minska lite på receptet till fyllningarna.
Rabarkompotten görs med fördel en dag innan montering. Tårtbotten kan man göra i förväg och frysa in, då är det oftast lättare att dela den också.
Som vanligt fyller jag tårtorna två dagar innan servering och täcker tårtan samma dag som den ska serveras.
Fler recept med bär:



📷 Erika Westerlund Strömmer
Utrustning
- 18-20 cm form
Ingredienser
Botten:
Jordgubbsmascarpone (till två mindre tårtor eller en stor):
- 350-400 gr jordgubbar frysta skivade, går också bra med färska, skippa marsanpulvret då
- 2-2,5 msk marsanpulver
- 250 gr mascarponeost
- 2,5-3 dl grädde
- 1 dl florsocker
Rabarberkompott:
- 500 gr rabarber
- 0,75 dl socker
- 0,5 tsk vaniljpasta
- 3,5 st gelatinblad
Gräddfrosting (till 2 st mindre tårtor eller 1 stor):
- 100 gr färskost
- 3-4 dl grädde
- 0,5 dl florsocker
Instruktioner
Botten:
- Klä botten och sidor av formen med bakplåtspapper så att pappret är högre än springformens kant.
- Sänk farten till lägsta och tillsätt övriga ingredienser var för sig.
- Stäng av vispen och vänd runt några luftiga tag med en slickepott till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och grädda i nedersta delen av ugnen på 175 grader i 40-45 minuter.
- Öppna luckan efter ca 40 minuter och känn med en sticka.
- Ta ut formen ur ugnen, låt svalna någon minut.
- Lossa formen från kakan och ta bort bakplåtspappret.
- Vänd tårtbotten uppochner och låt svalna helt.
- Går bra att frysa in.
Jordgubbsmascarpone:
- Låt jordgubbarna tina i kylskåpet, skiva dem i mindre bitar om de är hela.
- Pressa ur lite av jordgubbssaften och tillsätt sedan marsanpulver i jordgubbarna så att det tjocknar lite (spara lite saft till monteringen).
- Vispa ihop övriga ingredienser till en tjock fyllning.
- Spara lite mascarponefrosting till monteringen.
- Vänd ner jordgubbarna i resterande frosting.
Rabarberkompott:
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca tio minuter.
- Koka rabarbern mjuk tillsammans med socker och vanilj.
- Rör/mosa rabarbern slät.
- Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma kompotten.
- Låt kallna helt i kyl, gärna över en natt.
Montering:
- Skär tårtbotten i 3 eller 4 delar beroende på storlek på botten.
- Lägg ett lager med mascarponefrosting på den första botten och rabarberkompott över.
- Lägg över en bottendel och droppa lite av den sparade jordgubbssaften över botten.
- Fördela sedan jordgubbsmascarponefyllningen över botten.
- Lägg på sista bottendelen.
- Plasta in och låt stå i kyl 1-2 dagar.
Gräddfrosting:
- Vispa ihop till en fluffig frosting och täck in tårtan.
- Låt stå några timmar innan servering.