Moussetårta med hasselnötsbrownie
Skapat:
9 augusti, 2024
Senast ändrat:
17 juli, 2024

0
En god moussetårta med äpple, kola och vit chokladmousse kommer göra succé i höst.
Moussetårtan blev väldigt populär när jag serverade den på ett kalas. Den var god men själv tyckte jag att smaken av hasselnötterna tog över lite för mycket, inget som någon annan tänkte på.



📷 Erika Westerlund Strömmer
Servings: 8
Calories: 752kcal
Ingredienser
Botten:
- 125 g smör
- 60 gr hasselnötsmjöl (eller mixade hasselnötter)
- 0,75 dl kakao
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- En nypa salt
Salt kolapannacotta:
- 200 gr karamelliserad mjölk
- 150 gr grädde
- 2 st gelatinblad
- 1 tsk flingsalt
Äppelkompott:
- 350 gr äpple
- 0,5 dl rörsocker
- 0,5 dl socker
- 1 citron (saften)
- 2 gelatinblad
- 0,5 tsk vaniljpasta
- Kardemumma
- 1 st kanelstång
Vit chokladmousse:
- 150 gr vitchoklad
- 1 tsk smör
- 2 rumsvarma äggulor
- 3 dl grädde
- 1,5 gelatinblad
Instruktioner
Botten:
- Klä botten på en 20 cm form med bakplåtspapper, smöra sidorna.
- Smält smöret och blanda i alla torra ingredienser.
- Tillsätt ett ägg i taget och rör till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och grädda på 175 grader i ca 18-20 minuter. Den ska vara rörlig i mitten men fast i kanterna.
Salt kolapannacotta:
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Tillsätt saltet och rör tills det smälter.
- Krama ur gelatinbladen och rör ner dem.
- Häll upp pannacottan i en 18 cm form klädd med plast eller i en silikonform. Låt stelna och frys sedan som en puck.
Äppelkompott:
- Skala och skär äpplena i mindre bitar.
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 minuter.
- Blanda övriga ingredienser i en kastrull och låt småputtra tills äpplena är mjuka.
- Ta upp kanelstången och mixa sedan till en slät kompott.
- Tillsätt de urkramade gelatinbladen.
- Låt svalna lite och häll sedan upp i en 18 cm form, ställ kallt och frys sedan.
Vit chokladmousse:
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
- Vispa 2 dl av grädden.
- Koka upp 1 dl ovispad grädde.
- Tillsätt gelantinbladen, rör om med slickepott och blanda väl. Tillsätt därefter de lätt uppvispade äggulorna i två omgångar, blanda väl.
- Blanda i lite vispad grädde i chokladblandningen och rör om, rör sedan ner resten av den vispade grädden med luftiga tag med slickepott.
Montering:
- Lägg botten i en 20 cm silikonform eller en springform klädd med tårtplast.
- Placera den frusna äppelkompotten och pannacottan på botten.
- Häll över chokladmoussen.
- Låt stelna i kylskåpet och förvara den sedan i frysen. Tag fram kvällen innan servering och låt tina i kylskåpet.
Näringsinnehåll
Kalorier: 752kcal | Carbohydrates: 77g | Protein: 10g | Fat: 49g | Mättat fett: 28g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 12g | Transfett: 1g | Kolesterol: 199mg | Natrium: 234mg | Kalium: 414mg | Fiber: 5g | Socker: 69g | Vitamin A: 1441IU | Vitamin C: 3mg | Kalcium: 187mg | Järn: 2mg
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!