Siffertårta

När min dotter fyllde 7 år önskade hon sig en siffertårta med godis på och det skulle vara chokladbotten. Lite experimenterande och så kom detta chokladbotten till, så saftigt och gott!
Den gången fyllde jag tårtan med en hallonmousse och ovanpå en vitchokladmousse.
Efter det fick jag äran att göra en ny siffertårta, en 8:a denna gång. Den fyllde jag med daimchokladfluff och hallonkompott. Ovanpå spritsade jag en gräddfrosting.
Baka gärna botten 1-2 dagar innan den ska fyllas så den hinner sätta sig ordentligt. Jag har fyllt tårtan med den fyllning som ska vara i mitten dagen innan men man kan sätta ihop hela tårtan samma dag som den ska serveras. Tänk bara på att fyllningen i mitten behöver orka bära upp en botten, en fyllning till samt dekoration.
Fler goda tårtor:



📷 Erika Westerlund Strömmer
Utrustning
- form, 25×35 cm
Ingredienser
- 120 gr smör
- 150 gr mörk choklad
- 1,5 dl vatten
- 1 dl kaffe
- 3 dl socker
- 2,5 dl gräddfil/creme fraiche
- 2 ägg
- 330 gr mjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa flingsalt
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader och klä plåten med bakplåtspapper.
- Tag av från värmen och låt svalna några minuter.
- Rör sedan ner gräddfil och äggen.
- Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och sikta ner dem i smeten, vispa sakta ihop till en klumpfri smet.
- Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.
- En sticka ska komma ut torr, ta ut kakan och låt kallna helt och stå 1-2 dagar.
- Lättast att skära i den när den är kall.Skär sedan ut din siffra efter en mall och dela den på mitten.
- Fyll den sedan med det du önskar!