Tårta till alla hjärtans dag

Vi firade alla hjärtans dag lite i förväg med denna goda moussetårta. Den bestod av ett glutenfritt browniebotten, karamellmousse, hallonkompott, hallonpannacotta och vit chokladmousse.
Tårtan är bakad i en form som är 20 cm i diameter. Receptet på hasselnötsbottnen kommer från Brinken bakars blogg men har gjort några mindre ändringar. Den innehåller några moment men är inte svår att göra.
Hallonkompotten och pannacottan kan göras några dagar i förväg för det monteras fryst. Frys sedan hela tårtan och ta fram den dagen innan och låt den tina långsamt i kylen.
Jag använde inte hela satsen hallonpannacotta och karamellmousse till tårtan utan frös ner lite smet i silikonformar. Använder man en större form kan man använda hela satsen.
Fler recept med bär:



📷 Erika Westerlund Strömmer
Utrustning
- 1 form 20 cm i diameter
Ingredienser
Hasselnötsbrownie:
- 125 g smör
- 40 g kakao
- 2 ägg
- 180 g strösocker
- 1 krm salt
- 1 tsk vaniljsocker
- 40 g hasselnötsmjöl
- 40 g hasselnötter grovhackade och rostade
Hallonkompott:
- 150 g frysta hallon
- 0,5 dl socker
- 1,5 st gelatinblad
Hallonpannacotta:
- 3 dl vispgrädde
- 1 nypa vaniljpulver
- 50 g socker
- 150 g hallon
- 2,5 gelatinblad
Salt karamellmousse:
- 180 g mjölkchoklad
- 1,25 dl socker
- 0,75 dl vatten
- 2 dl vispgrädde
- 65 g smör
- 0,5 tsk salt
- 2 gelatinblad
- 3 dl grädde
Vit chokladmousse:
- 150 g vit choklad
- 0,5 msk smör
- 2 äggulor
- 3 dl vispgrädde
- 1,5 gelantinblad
Instruktioner
Hasselnötsbrownie:
- Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på formen och smöra sidorna.
- Smält smöret, lägg i kakao och rör om.
- Tillsätt socker och vaniljsocker.
- Rör ner ett ägg i taget, tillsätt hasselnötsmjöl och rör om till en jämn smet.
- Blanda ner de hackade hasselnötterna.
- Grädda på 175 grader i ca 20 minuter. Kakan ska ha stelnat men vara lite rörlig i mitten. Låt kakan svalna helt.
Hallonkompott:
- Blötlägg gelatinet i ca 5 minuter.
- Koka upp de frysta hallonen med sockret och rör hela tiden tills allt är blanda.
- Rör i gelatinet och häll upp i en 16 cm form, sätt plastfolie i botten, låt stelna.
Hallonpannacotta:
- Blötlägg gelatinbladen.
- Mät upp alla ingredienser utom gelatinbladen i en kastrull och koka upp.
- Mixa blandningen med en stavmixer och passera blandning genom en sil för att få bort kärnorna från hallonen.
- Vänd ner gelatinbladen och se till att blanda ordentligt.
- Låt pannacottan svalna, rör om då och då.
- Häll den sedan smeten i formen över kompotten och låt stelna, ställ sedan formen i frysen.
- Jag sparade lite pannacotta, ca 1/3 del, som jag hällde upp i mindre silikonformar för dekoration av bakverk.
Salt karamellmousse:
- Hacka chokladen och lägg i en värmetålig skål.
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
- Ta bort från värmen och lägg i de urkramade gelatinbladen och rör om noga.
- Häll blandningen över den hackade chokladen och rör om till en jämn smet, låt svalna.
- Lättvispa resterande grädde och vänd sedan ner en liten klick i karamellblandningen, vänd sedan ner resten av grädden till en len och jämn mousse.
- Häll moussen över browniebotten, klä gärna insidan av formen med tårtplast. Häll så tjockt lager du önskar, jag sparade även här lite mousse i silikonformar.
- Låt stelna några timmar.
Vit chokladmousse:
- Ta fram grädden 30 minuter före du börjar.
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
- Vispa grädden, inte för hårt.
- Smält choklad och smör i en bunke över en kastrull med vatten. Ta kastrullen av värmen och tillsätt gelantinbladen, rör om med slickepott och blanda väl. Vispa upp äggulorna lätt och tillsätt dem, rör om så det blandas ordentligt. S
- kulle det bli gelantintrådar är det bara att försiktigt värma blandningen lite över vattenbad så löser sig gelantinet i chokladen.
- Blanda i lite grädde i chokladblandningen och rör om, rör sedan ner resten av grädden med luftiga tag med slickepott.
- Ta fram ”hallonpucken” ur frysen och placera den mitt på karamellmoussen.
- Häll över den vita chokladmoussen.
- Banka formen lite i bänken så att eventuella luftbubblor försvinner.
- Ställ kallt för att stelna och ställ sedan hela tårtan i frysen tills dagen före servering.