Go Back
+ servings
En äppeltårta med grädde, dekorerad med en äpple och nötter på toppen.
Print
Inga röster än

Äppeltårta 🍎

Mums vilken tårta med äppel och creme cheesefrosting! Som en morotskaka men med äppel istället. Supersaftiga bottnar och så god.Jag hällde smeten i två formar á 16 cm och fick ut 5 st bottnar så smeten borde räcka till att kunna dela en kaka i tre delar som är 20-22 cm också.
Total tid1 timme
Måltid: Äppel, Tårtfyllning, Tårtor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: äppelrecept, festlig tårta, fika, fikadags, hösttårta
Yield: 8

Materials

Botten:

  • 4 ägg
  • 3 dl socker
  • 3 äpple stora rivna äpplen eller 4 mindre
  • 1 dl gräddfil
  • 0,5 dl rapsolja
  • 4 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 1 nypa salt

Frosting:

  • 300 g Färskost
  • 125 g smör rumsvarmt
  • 3 dl florsocker
  • 1 citro n
  • 1 dl grädde

Äppelkompott:

  • 4 äpple
  • 1 kanelstång

Instruktioner

Botten:

  • Spänn fast bakplåtspapper i en form och smörj och mjöla kanterna.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt, blanda ner gräddfil och rapsolja.
  • Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke och tillsätt dem sedan i äggsmeten.
  • Rör ner de rivna äpplena och häll smeten i formen du valt.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader tills en sticka kommer ut torr men övergrädda inte.

Frosting:

  • Vispa samman färskost, smör och florsocker ca 5 min, häll i grädde eftersom tills du tycker att frostingen är luftig och smidig.

Äppelkompott:

  • Skala och kärna ur äpplena och skär i små bitar.
  • Koka dem sakta med lite vatten, socker och kryddor tills de blivit lite mjuka men ändå håller ihop och inte blir till mos.
  • Sockermängden får äppelsorten avgöra men det behöver inte vara så mycket då frostingen också är söt.
  • Låt svalna helt.Bred frosting och äppelkompott på varje lager och täck tårtan med frostingen.
  • Garnera gärna med lite hackade pekannötter.
  • Låt tårtan stå till sig några timmar/över en natt så den hinner sätta sig och smakerna komma fram.