Go Back
+ servings
En skiva av saffranskaka med brynt smör, dekorerad med granatäpplekärnor.
Print
Inga röster än

Brynt smör saffranskaka med glasyr

En fluffig kaka med smak av saffran med en liten touch av brynt smör. Toppat med en len glasyr, med lite lingon som kombinerar ihop smakerna. Den ultimata kombon helt enkelt!
Förberedelser15 minuter
Active Time30 minuter
Total tid45 minuter
Måltid: Bakning, Bakverk & kakor, Fika, Jul, mjuk kaka¨
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fika, fikadags, Jul, julbakning, julgott
Yield: 1 sockerkaksform

Materials

  • 75 gram smör eller margarin
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 paket saffran 0,5 g

Glasyr:

  • 75 gram smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • Lingon valfritt till topping

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader (varmluft).
  • Bryn smöret i en kastrull (tills det blir gyllenbrunt och luktar lite nötigt). Häll ner mjölken och saffranet ställ åt sidan.
  • Vispa strösocker och ägg pösigt med elvisp.
  • Vänd ner vetemjölet och bakpulvret.
  • Häll ner saffransblandningen
  • Häll smeten i en smörad form. Ställ in i ugnen i 35-40 minuter. Testa med provsticka för att se när den är klar.

Glasyr:

  • Smält smöret i skål i mikron, häll ner strösocker och vaniljsocker. Blanda tills socker kristallerna är borta.
  • Tillsätt äggulan och rör till en tjocksmet.
  • Ta ut kakan, låt svalna och toppa med glasyren samt lite lingon.