Go Back
+ servings
En bit cheesecake med mintchoklad, toppad med grädde och mynta på en vit tallrik.
Print
Inga röster än

Cheesecake med mintchoklad

Krämig chokladcheesecake med mint.
Active Time1 timme
Måltid: Efterrätt, Efterrätter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: cheesecake, chokladtårta, desserter, efterrätt, julbakning, julgott, jultårta
Yield: 8
Calories: 4180kcal

Equipment

  • 1 form, 20 cm i diameter

Materials

Botten:

  • 125 gr smör
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl brun farinsocker strö
  • 1, 75 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 0,5 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • En nypa salt

Fyllning:

  • 200 gr Fazer mjölkchoklad med Marianne
  • 250 gr färskost
  • 100 gr mascarponeost
  • 0,5 dl socker
  • 2 dl grädde
  • 2 st gelatinblad

Ganache:

  • 50 gr Fazer mörk choklad
  • Ca 10-12 st After Eight plattor
  • 0,5 dl grädde
  • En klick smör

Instruktioner

Botten:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smörj en form som är 20 cm i diameter och spänn fast ett bakplåtspapper i botten.
  • Smält smöret.
  • Blanda ner alla torra ingredienser i smöret.
  • Tillsätt ett ägg i taget och blanda till en slät smet.
  • Häll smeten i formen och grädda ca 18-22 minuter beroende på ugn, den ska vara lite fast i kanten men rörlig i mitten.
  • Låt kallna helt, gärna i kylskåpet över natten.

Fyllning:

  • Ta fram alla ingredienser så de inte är kylskåpskalla.
  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter.
  • Vispa ihop färskost, mascarponeost och socker.
  • Smält chokladen över ett vattenbad och låt den svalna.
  • Värm 0,5 dl grädde och smält de urkramade gelatinbladen där i, låt svalna.
  • Vispa 1,5 dl grädde fluffigt.
  • När allt har svalnat lite och inte har för stora temperaturskillnader så vispa sakta ner chokladen i ostblandningen.
  • Vispa sedan ner gelatinblandningen och vänd tillsist ner den vispade grädden.
  • Häll fyllningen i formen med botten i, gärna klädd med tårtplast runt kanterna. Släta till med en palett och ställ i kylskåpet.

Ganache:

  • Smält ihop choklad och grädde. Låt svalna och tjockna lite innan du häller den över cheesecaken. Låt kallna helt i kylskåpet.
  • Vispa grädde och spritsa på kakan och dekorera med After Eight och färsk mynta.

Nutrition

Kalorier: 4180kcal | Carbohydrates: 787g | Protein: 106g | Fat: 63g | Mättat fett: 34g | Fleromättat fett: 6g | Enkelomättat fett: 14g | Transfett: 1g | Kolesterol: 154mg | Natrium: 259mg | Kalium: 1336mg | Fiber: 30g | Socker: 56g | Vitamin A: 1506IU | Vitamin C: 0,2mg | Kalcium: 250mg | Järn: 47mg