Chokladcheesecake
En riktigt krämig och god chokladcheesecake förgyller vilken dag som helst!
Måltid: Efterrätt, Efterrätter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: bakverk, cheesecake, chokladtårta, desserter, sommarfika
Yield: 8
Calories: 4236kcal
Botten:
- 125 gr smör
- 1,5 dl socker
- 1 dl brun farinsocker strö
- 1, 75 dl vetemjöl
- 0,5 dl kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- En nypa salt
- 2 ägg
Fyllning:
- 200 gr Fazerina mjölkchoklad
- 2 st gelatinblad
- 250 gr färskost
- 100 gr mascarponeost
- 0,5 dl socker
- 2 dl grädde
Topping:
- 100 gr färskost
- 1 dl florsocker
- 2-3 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 dl grädde
Botten:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en form som är 20 cm i diameter och spänn fast ett bakplåtspapper i botten.
Smält smöret.
Blanda ner alla torra ingredienser i smöret. Tillsätt ett ägg i taget och blanda till en slät smet.
Häll smeten i formen och grädda ca 20-25 minuter beroende på ugn, den ska vara lite fast i kanten men rörlig i mitten. Låt kallna helt, gärna i kylskåp över natten.
Fyllning:
Ta fram alla ingredienser så de inte är kylskåpskalla.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter.
Vispa ihop färskost, mascarponeost och socker.
Smält chokladen över ett vattenbad och låt den svalna.
Värm 0,5 dl grädde och smält de urkramade gelatinbladen där i, låt svalna.
Vispa 1,5 dl grädde fluffigt.
När allt har svalnat lite och inte har för stora temperaturskillnader så vispa sakta ner chokladen i ostblandningen. Vispa sedan ner gelatinblandningen och vänd tillsist ner den vispade grädden.
Häll fyllningen i formen med botten i, gärna klädd med tårtplast runt kanterna, släta till med en palett. Ställ i kylskåp.
Topping:
Vispa ihop alla ingredienser till utom grädden till en jämn frosting.
Tillsätt sedan grädden och vispa fluffigt.
Toppa cheesecaken med frostingen.
Kalorier: 4236kcal | Carbohydrates: 797g | Protein: 106g | Fat: 65g | Mättat fett: 35g | Fleromättat fett: 6g | Enkelomättat fett: 14g | Transfett: 1g | Kolesterol: 167mg | Natrium: 297mg | Kalium: 1312mg | Fiber: 29g | Socker: 68g | Vitamin A: 1672IU | Vitamin C: 0,2mg | Kalcium: 258mg | Järn: 46mg