Go Back
En bit chokladmoussetårta med lager av nötter och karamell på en vit tallrik.
Print
Inga röster än

Chokladmoussetårta med salt kolapannacotta

Browniebotten med rostade hasselnötter, salt kolapannacotta och en len chokladmousse består denna goda moussetårta av. Choklad och salt kola är ju en ljuvlig kombination!De rostade hasselnötterna tillför lite crunch i botten men de går att lämna bort om man tex är allergisk.Tårtan går bra att förvara i frysen tills det är dags för servering!
Total tid1 timme
Måltid: Brownie, Choklad, Kladdkaka, Moussetårta, Pannacotta, Tårtor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: Avancerad tårta, chokladtårta, festlig tårta, hösttårta

Materials

Botten:

  • 125 gr smör
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl brun farinsocker strö
  • 75 dl mjöl
  • 2 äg g
  • 0,5 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker

Salt kolapannacotta:

  • 300 gr grädde
  • 250 gr karamelliserad mjölk
  • 2,5 gelatinblad
  • 1,5 tsk flingsalt

Chokladmousse:

  • 150 gr mjölkchoklad god sort
  • 1 tsk smör
  • 2 äggulor rumsvarma
  • 3 dl grädde
  • 1,5 gelatinblad

Instruktioner

Botten:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smörj en form, 20 cm, spänn fast ett bakplåtspapper i botten.
  • Smält smöret.
  • Blanda i alla torra ingredienser.
  • Tillsätt ett ägg i taget och blanda till en slät smet.
  • Hacka önskad mängd rostade hasselnötter och tillsätt dem.
  • Häll smeten i formen och grädda ca 20-25 minuter beroende på ugn.

Salt kolapannacotta:

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 minuter.
  • Koka upp grädde och den karamelliserade mjölken, vispa slät i kastrullen under tiden.
  • Krama ur gelatinet och rör i det.
  • Tillsätt saltet och smaka av så du får den så salt du önskar.
  • Häll upp i en form som är 18 cm.
  • Låt stelna och ställ sedan i frysen.

Chokladmousse:

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
  • Vispa 2 dl av grädden.
  • Koka upp 1 dl ovispad grädde.
  • Smält choklad och smör i en bunke (gärna en bunke av metall) över en kastrull med vatten.Ta bunken av värmen och tillsätt den varma uppkokta grädden.
  • Rör grädde och choklad till en jämn smet.
  • Tillsätt gelantinet, rör om med slickepott och blanda väl, tillsätt därefter de lätt uppvispade äggulorna i två omgångar, blanda väl.
  • Blanda i lite vispad grädde i chokladblandningen och rör om, rör sedan ner resten av den vispade grädden med luftiga tag med slickepott.
  • Lägg botten i en 20 cm silikonform eller en springform klädd med tårtplast.
  • Placera den frusna pannacottan på botten.
  • Häll över chokladmoussen så den täcker pannacottan.
  • Låt stelna i kylskåp och förvara den sedan i frysen.
  • Tag fram kvällen innan servering och låt tina i kylskåp.