Chokladtårta med hallon
Saftig chokladtårta med hallon och kokos, sagolikt gott helt enkelt!
Måltid: Efterrätter/desserter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: bärtårta, chokladtårta, hallontårta, tårta, tårtor
Yield: 10
Calories: 949kcal
Botten:
- 1 dl olja
- 1,5 dl mjölk
- 2 st ägg
- 200 gr vetemjöl
- 1 dl kakao
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 2,5 dl strösocker
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 1,5 dl hett kaffe (eller vatten)
Hallonfyllning:
- 150 gr hallon
- 0,5 dl socker
- 1 st gelatinblad
- 100 gr mascarponeost
- 1-1,5 dl grädde
- 0,25 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- hallonkompott
Kokosfyllning:
- 50 gr smör (rumsvarmt)
- 60 gr florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 200 gr färskost
- 1,5 dl kokosflingor
Frosting:
- 75 gr smör (rumsvarmt)
- 50 gr florsocker
- 200 gr mjölkchoklad
- 200 gr färskost (rumsvarm)
- 1 msk kakao
Chokladdripp:
- 60 gr grädde
- 80 gr mörk choklad
- 1 tsk smör
Botten:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Vispa ihop olja, mjölk och ägg lite lätt i en annan bunke.
Sikta ner de torra ingredienserna i bunken och vispa sakta ihop.
Tillsätt det heta kaffet/vattnet under vispning, öka farten på vispen i ca 1 minut.
Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper i botten och på sidorna.
Grädda på 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 50-60 minuter eller tills en sticka kommer ut torr.
Lossa springformen och vänd kakan upp och ner på galler och låt kallna under bakduk.
Hallonfyllning:
Blötlägg gelatinet i ca 5 minuter.
Koka upp hallon och socker och låt koka några minuter.
Krama ur gelatinet och rör ner.
Låt kallna helt.
Vispa ihop alla ingredienser utom hallonkompotten fluffigt. Vänd ner kompotten.
Kokosfyllning:
Vispa det rumsvarma smöret ca 5 minuter.
Vispa ner florsocker och vaniljsocker krämigt.
Vispa ner färskosten.
Vänd till sist ner kokosflingorna.
Montering:
Skär av toppen på chokladbotten så den blir rak.
Dela kakan i 3 delar (får du ut 4 tårtdelar så lämna bort en del eller öka hallonfyllningen och gör ett extra lager med fyllning).
Bred ut kokosfyllningen på den understa bottendelen. Lägg på ett tårtdel och bred ut hallonfyllningen och avsluta med en tårtdel till.
Plasta in tårtan och låt stå i kyl 1-2 dygn.
Frosting:
Smält chokladen över ett vattenbad och låt svalna.
Vispa smöret ca 5 minuter, tillsätt florsocker och kakao, vispa krämigt.
Vispa ner färskosten och tillsist den avsvalnade chokladen.
Vispa till en fluffig frosting, täck tårtan och ställ kallt.
Chokladdripp:
Smält chokladen i grädden och tillsätt smöret.
Om drippen känns för tjock så späd med lite mer grädde. Om den känns för lös så tillsätt mer choklad.
När du är nöjd med konsistensen så låt drippen svalna och häll den sedan i en flaska med pip eller en spritspåse.
Fördela drippen över tårtan.
Man kan också hälla drippen över kakan direkt från kastrullen och putta chokladen över kanten med hjälp av en sked.
Ställ i kyl.
Ta fram tårtan en stund innan servering.
Kalorier: 949kcal | Carbohydrates: 89g | Protein: 11g | Fat: 66g | Mättat fett: 37g | Fleromättat fett: 5g | Enkelomättat fett: 18g | Transfett: 0,5g | Kolesterol: 98mg | Natrium: 263mg | Kalium: 489mg | Fiber: 10g | Socker: 60g | Vitamin A: 1261IU | Vitamin C: 4mg | Kalcium: 120mg | Järn: 5mg