Citronsockerkaka
Här kommer en underbart gott recept på en saftig citronsockerkaka toppad med kokossmulor.
Måltid: Efterrätter/desserter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fika, mjuk kaka, mjuka kakor, sockerkaka
Yield: 8
Calories: 434kcal
Smul:
- 30 gr smör
- 50 gr socker
- 50 gr vetemjöl
- 2 msk kokosflingor
Kaka:
- 150 gr smör
- 0,5 dl grädde
- 3 ägg
- 2 dl socker
- 180 gr vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 1-2 citroner (skal och saft från en halv citron, ca 0,5 dl)
Glasyr:
- florsocker
- ca 1-2 tsk citronsaft
- ca 1-2 tsk vatten
Kaka:
Smält smöret, tillsätt grädden och låt svalna.
Smörj en form och bröa med kokosflingor.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt finrivet citronskal från citronen/citronerna.
Vänd ner smörblandningen och mjölblandningen i äggvispet och vänd runt till en jämn smet.
Pressa i saften från en halv citron, blanda runt.
Häll smeten i formen och strö över smulorna.
Grädda på 175 grader på nedersta falsen i ca 30-40 minuter beroende på form och ugn. Testa med en sticka, den ska vara torr.
Förvara kakan i rumstemperatur, gärna med formen över för att behålla sin saftighet.
Kalorier: 434kcal | Carbohydrates: 54g | Protein: 5g | Fat: 23g | Mättat fett: 14g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 6g | Transfett: 1g | Kolesterol: 117mg | Natrium: 171mg | Kalium: 67mg | Fiber: 1g | Socker: 32g | Vitamin A: 743IU | Vitamin C: 0,04mg | Kalcium: 23mg | Järn: 2mg