Go Back
+ servings
En bit citronsockerkaka med glasyr och en citronklyfta på en vit tallrik.
Print
Inga röster än

Citronsockerkaka

Här kommer en underbart gott recept på en saftig citronsockerkaka toppad med kokossmulor.
Active Time1 timme
Måltid: Efterrätter/desserter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fika, mjuk kaka, mjuka kakor, sockerkaka
Yield: 8
Calories: 434kcal

Equipment

  • 1 form, 24 cm i diameter

Materials

Smul:

  • 30 gr smör
  • 50 gr socker
  • 50 gr vetemjöl
  • 2 msk kokosflingor

Kaka:

  • 150 gr smör
  • 0,5 dl grädde
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 180 gr vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1-2 citroner (skal och saft från en halv citron, ca 0,5 dl)

Glasyr:

  • florsocker
  • ca 1-2 tsk citronsaft
  • ca 1-2 tsk vatten

Instruktioner

Smul:

  • Smält smöret och blanda i resterande ingredienser.
  • Rör ihop tills det blir sandliknande konsistens.

Kaka:

  • Smält smöret, tillsätt grädden och låt svalna.
  • Smörj en form och bröa med kokosflingor.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  • Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt finrivet citronskal från citronen/citronerna.
  • Vänd ner smörblandningen och mjölblandningen i äggvispet och vänd runt till en jämn smet.
  • Pressa i saften från en halv citron, blanda runt.
  • Häll smeten i formen och strö över smulorna.
  • Grädda på 175 grader på nedersta falsen i ca 30-40 minuter beroende på form och ugn. Testa med en sticka, den ska vara torr.
  • Förvara kakan i rumstemperatur, gärna med formen över för att behålla sin saftighet.

Glasyr:

  • Rör ner florsocker i citronsaft och vatten till en glasyr.
  • Ringla glasyren över kakan.

Nutrition

Kalorier: 434kcal | Carbohydrates: 54g | Protein: 5g | Fat: 23g | Mättat fett: 14g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 6g | Transfett: 1g | Kolesterol: 117mg | Natrium: 171mg | Kalium: 67mg | Fiber: 1g | Socker: 32g | Vitamin A: 743IU | Vitamin C: 0,04mg | Kalcium: 23mg | Järn: 2mg