Daimtårta
Daimtårta bestående av mjuk mandelmarängsbotten, smörkräm och chokladganache av daimchoklad.
Måltid: Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka med godis, daim, godistårta, tårta, tårtor
Yield: 10
Calories: 511kcal
Botten:
- 150 gr sötmandel
- 5 st äggvitor
- 2 dl socker
Smörkräm:
- 175 gr smör
- 5 st äggulor
- 1 dl socker
- 1 dl grädde
- 2 tsk vaniljsocker
Chokladganache:
- 150 gr Marabou Daim mjölkchoklad
- 0,5 dl grädde
- 1 tsk smör
Dekorering:
- 1-2 st dubbledaim
- 1,5 dl grädde
Botten:
Mixa sötmandeln i matberedaren.
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en glansig maräng, vänd ner mandeln.
Rita 4 rundlar på bakplåtspapper (16-18 cm i diameter) eller 3 rundlar som är 20 cm.
Bred ut marängen i rundlarna och grädda i ca 18-20 minuter på 175 grader.
Smörkräm:
Vispa ihop äggulor, grädde och socker i en kastrull. Låt sjuda (inte koka) under omrörning tills det tjocknar.
Ta av kastrullen från plattan och vispa i smöret.
Låt svalna och stelna lite i kylskåpet innan du brer den på bottnarna. Ställ kallt.
Chokladganache:
Smält försiktigt ihop grädde och choklad till en slät kräm.
Tillsätt en liten klick smör.
Låt ganachen svalna och häll den sedan över tårtan.
Kalorier: 511kcal | Carbohydrates: 43g | Protein: 5g | Fat: 38g | Mättat fett: 20g | Fleromättat fett: 3g | Enkelomättat fett: 13g | Transfett: 1g | Kolesterol: 77mg | Natrium: 128mg | Kalium: 177mg | Fiber: 2g | Socker: 39g | Vitamin A: 889IU | Vitamin C: 0,2mg | Kalcium: 64mg | Järn: 1mg