Dessertsemla
Dessertsemla, en tunn kardemummabrownie med mandel, ett lager mandelmassa och toppad med grädde, så gott!Idén till denna kommer från en tjej som heter @homemadefika på Instagram. Tyvärr så hade hon inte kvar receptet så jag har försökt få till ett nytt recept och tycker jag lyckades bra. Botten ska gräddas väldigt tunn. Tiden i ugnen kan variera från ugn till ugn så håll koll eftersom botten är så pass tunn. 4-5 dessertsemlor
Total tid30 minuter minuter
Måltid: Fika, semlor, Semmelbakverk
Kök: Skandinaviskt
Keyword: ¨semla, semlor, Semmelbakverk, semmelversioner
Yield: 4
- 75 gram smör
- 1 dl socker
- 1 ägg
- 0,75 dl mjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5-1 tsk kardemumma
- 50 gram mandel
Mandelmassa:
- 150 gram mandelmassa riven
- 2-3 droppar bittermandelarom
- 2-3 droppar vatten eller mjölk/grädde
Hacka mandeln ganska fint.
Smält smöret.
Blanda i socker och vaniljsocker.
Rör ner ägget.
Tillsätt mjöl, kardemumma och 2/3 av den hackade mandeln.
Bred ut smeten tunt i en form ca 25x28 cm.
Strö över resterande mandel och grädda på 175 grader i ca 8-10 minuter.
Låt kallna helt.
Skär sedan det tunna bottnet i 8-10 st avlånga bitar.
Mandelmassa:
Vispa mandelmassan med lite vätska och droppa i någon droppe bittermandelarom
Massan ska bli slät och spritsbar.
Lägg fyllningen i en spritspåse med en rund tyll och spritsa på hälften av bitarna.
Lägg ihop till 4-5 st dessertsemlor.
Topping:
Vispa grädden.
Rosta mandelspånen i en torr stekpanna, låt kallna helt.
Spritsa grädden ovanpå varje dessertsemla, strö över mandelspån.