Go Back
+ servings
Två bitar dessertsemla med grädde, mandelspån och mynta på en tallrik.
Print
Inga röster än

Dessertsemla

Dessertsemla, en tunn kardemummabrownie med mandel, ett lager mandelmassa och toppad med grädde, så gott!Idén till denna kommer från en tjej som heter @homemadefika på Instagram. Tyvärr så hade hon inte kvar receptet så jag har försökt få till ett nytt recept och tycker jag lyckades bra. Botten ska gräddas väldigt tunn. Tiden i ugnen kan variera från ugn till ugn så håll koll eftersom botten är så pass tunn. 4-5 dessertsemlor
Total tid30 minuter
Måltid: Fika, semlor, Semmelbakverk
Kök: Skandinaviskt
Keyword: ¨semla, semlor, Semmelbakverk, semmelversioner
Yield: 4

Materials

  • 75 gram smör
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • 0,75 dl mjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5-1 tsk kardemumma
  • 50 gram mandel

Mandelmassa:

  • 150 gram mandelmassa riven
  • 2-3 droppar bittermandelarom
  • 2-3 droppar vatten eller mjölk/grädde

Topping:

Instruktioner

  • Hacka mandeln ganska fint.
  • Smält smöret.
  • Blanda i socker och vaniljsocker.
  • Rör ner ägget.
  • Tillsätt mjöl, kardemumma och 2/3 av den hackade mandeln.
  • Bred ut smeten tunt i en form ca 25x28 cm.
  • Strö över resterande mandel och grädda på 175 grader i ca 8-10 minuter.
  • Låt kallna helt.
  • Skär sedan det tunna bottnet i 8-10 st avlånga bitar.

Mandelmassa:

  • Vispa mandelmassan med lite vätska och droppa i någon droppe bittermandelarom
  • Massan ska bli slät och spritsbar.
  • Lägg fyllningen i en spritspåse med en rund tyll och spritsa på hälften av bitarna.
  • Lägg ihop till 4-5 st dessertsemlor.

Topping:

  • Vispa grädden.
  • Rosta mandelspånen i en torr stekpanna, låt kallna helt.
  • Spritsa grädden ovanpå varje dessertsemla, strö över mandelspån.