Go Back
+ servings
Chokladtårta med en slät glasyr, dekorerad med blommor och guldflingor på en svart tallrik.
Print
Inga röster än

Glutenfri chokladkaka med dekadent chokladglasyr

En luftig chokladkaka med härlig glasyr. Glutenfri och laktosfri.
Total tid50 minuter
Måltid: Bakverk & kakor, Choklad, Efterrätter, Glutenfritt, Tårtor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: chokladtårta
Yield: 10 portioner
Calories: 613kcal

Materials

Chokladglasyr

  • 1.5 dl strösocker
  • 1.5 dl laktosfri vispgrädde
  • 1.5 dl kakao
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 msk laktosfritt smör
  • En liten nypa salt

Chokladbotten

  • 3 dl strösocker
  • 3 dl glutenfri mjölmix jag använder Semper glutenfri finmix
  • 3 msk kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 200 g laktosfritt smör
  • 50 g hackade rostade hasselnötter
  • 1 dl hasselnötsmjöl
  • 1 nypa flingsalt
  • 2 st ägg
  • 0,75 dl laktosfri mjölk
  • 0,75 dl starkt kaffe

Instruktioner

Chokladglasyr

  • Rör ihop alla ingredienser i en kastrull och sjud på låg värme under omrörning ca 10 minuter. Häll över i en annan bunke och låt sätta sig i kylen medan du gör botten. 

Chokladbotten

  • Sätt ugnen på 150 grader varmluft eller 175 grader över- och undervärme.
  • Bryn smöret i en kastrull och låt svalna.
  • Vispa upp ägg och socker tills det är fluffigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned i smeten. Vänd ner de tillsammans med mjölk, kaffe, salt och smöret. Rör till en jämn smet.
  • Häll i en bakplåtspappersklädd springform (klädd i botten, sidorna behöver du inte klä om du har en bra form. 18 cm i diameter om du vill ha en hög tårta, 20-22 cm om du vill ha en lägre. På bilden har jag använt 20 cm).
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter (beror på storleken på formen). Kakan ska va torr inuti när den är klar. Låt svalna och ta ur från formen. Bred på glasyren på kakan och servera rumstempererad. Toppa med lite flingsalt.

Anteckning

Om du inte har behov av laktosfria produkter så kan du självklart använda vanliga mejerier.

Nutrition

Kalorier: 613kcal | Carbohydrates: 79g | Protein: 10g | Fat: 34g | Mättat fett: 16g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 9g | Transfett: 1g | Kolesterol: 62mg | Natrium: 164mg | Kalium: 337mg | Fiber: 8g | Socker: 47g | Vitamin A: 740IU | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 80mg | Järn: 3mg