Halloweentårta
Årets halloweentårta blir en chokladmoussetårta med smak av kokos, kola och passionsfrukt, riktigt gott!
Måltid: Efterrätter/desserter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fest, festlig tårta, halloween, hösttårta, tårta, tårtor
Yield: 5
Calories: 1482kcal
Botten:
- 100 gr kokosflingor
- 1 dl äggvita
- 100 gr socker
- 1 msk vetemjöl (eller potatismjöl)
Passionfruktspannacotta:
- 3 st gelatinblad
- 250 gr grädde
- 250 gr passionfruktspuré
- 1 dl socker
Chokladmousse:
- 150 gr mjölkchoklad
- 1 tsk smör
- 2 äggulor (rumsvarma)
- 3 dl grädde
- 1,5 gelatinblad
Chokladglaze:
- 4 st gelatinblad
- 125 g vatten
- 225 g strösocker
- 150 g choklad (ca 64 %)
- 30 g kakaopulver
- 65 g grädde (40 %)
Botten:
Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en form som är 18 cm i diameter med ett bakplåtspapper i botten.
Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt lite socker i taget och vispa till en glansig maräng.
Vänd ner kokosflingor och mjöl i marängen.
Häll hälften av smeten i formen och grädda i ugnen i ca 15 minuter.
Gör under tiden kolan.
Salt kola:
Låt alla ingredienser koka upp i en kastrull. Sjud i några minuter till en gyllenbrun färg och tills det tjocknat. Rör hela tiden så det inte bränns.
Tag ut formen ur ugnen, bred ut kolan över marängen och bred sen resten av marängen ovanpå kolan och grädda i 18 minuter till. Låt svalna helt.
Passionfruktspannacotta:
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 minuter.
Koka upp grädde, socker och puré. Ta av från värmen och rör ner de urkramade gelatinbladen.
Häll upp ett lagom tjockt lager i en 16 cm silikonform. Låt stelna och frys sedan som en puck.
Blir det pannacotta över så kan man spara det, vispa upp och använda till dekorering eller gjuta i små silikonformar till dekorering.
Chokladmousse:
Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
Vispa 2 dl av grädden.
Koka upp 1 dl ovispad grädde.
Smält choklad och smör i en bunke (gärna en bunke av metall) över en kastrull med vatten.
Ta bunken av värmen och tillsätt den varma uppkokta grädden. Rör grädde och choklad till en jämn smet. Tillsätt gelantinet, rör om med en slickepott och blanda väl.
Tillsätt därefter de lätt uppvispade äggulorna i två omgångar, blanda väl.
Blanda i lite vispad grädde i chokladblandningen och rör om, rör sedan ner resten av den vispade grädden med luftiga tag med slickepott.
Lägg botten i en 18 cm silikonform eller en springform klädd med tårtplast.
Placera den frusna pannacottan på botten. Häll över chokladmoussen så den täcker pannacottan.
Låt stelna i kylskåp och förvara den sedan i frysen.
Chokladglaze:
Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
Koka upp vatten och socker till 104 grader. Lägg i hackad choklad och låt det smälta under omrörning.
Sikta i kakaopulvret, rör om och häll i grädden. Värm till 60 grader.
Smält i gelatinet, sila av och mixa med en stavmixer.
Sila av igen och låt svalna till 33-34 grader innan du glazar den helt frysta tårtan.
Kalorier: 1482kcal | Carbohydrates: 171g | Protein: 15g | Fat: 91g | Mättat fett: 59g | Fleromättat fett: 4g | Enkelomättat fett: 22g | Transfett: 0,3g | Kolesterol: 248mg | Natrium: 247mg | Kalium: 777mg | Fiber: 12g | Socker: 156g | Vitamin A: 2860IU | Vitamin C: 17mg | Kalcium: 241mg | Järn: 4mg