Go Back
+ servings
En bit Halloween-tårta med chokladtopping, vaniljkräm och maränger formade som spöken.
Print
Inga röster än

Halloweentårta

Årets halloweentårta blir en chokladmoussetårta med smak av kokos, kola och passionsfrukt, riktigt gott!
Måltid: Efterrätter/desserter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fest, festlig tårta, halloween, hösttårta, tårta, tårtor
Yield: 5
Calories: 1482kcal

Equipment

  • 1 form, 18 cm i diameter

Materials

Botten:

  • 100 gr kokosflingor
  • 1 dl äggvita
  • 100 gr socker
  • 1 msk vetemjöl (eller potatismjöl)

Salt kola:

Passionfruktspannacotta:

  • 3 st gelatinblad
  • 250 gr grädde
  • 250 gr passionfruktspuré
  • 1 dl socker

Chokladmousse:

  • 150 gr mjölkchoklad
  • 1 tsk smör
  • 2 äggulor (rumsvarma)
  • 3 dl grädde
  • 1,5 gelatinblad

Chokladglaze:

  • 4 st gelatinblad
  • 125 g vatten
  • 225 g strösocker
  • 150 g choklad (ca 64 %)
  • 30 g kakaopulver
  • 65 g grädde (40 %)

Instruktioner

Botten:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Klä en form som är 18 cm i diameter med ett bakplåtspapper i botten.
  • Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt lite socker i taget och vispa till en glansig maräng.
  • Vänd ner kokosflingor och mjöl i marängen.
  • Häll hälften av smeten i formen och grädda i ugnen i ca 15 minuter.
  • Gör under tiden kolan.

Salt kola:

  • Låt alla ingredienser koka upp i en kastrull. Sjud i några minuter till en gyllenbrun färg och tills det tjocknat. Rör hela tiden så det inte bränns.
  • Tag ut formen ur ugnen, bred ut kolan över marängen och bred sen resten av marängen ovanpå kolan och grädda i 18 minuter till. Låt svalna helt.

Passionfruktspannacotta:

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 minuter.
  • Koka upp grädde, socker och puré. Ta av från värmen och rör ner de urkramade gelatinbladen.
  • Häll upp ett lagom tjockt lager i en 16 cm silikonform. Låt stelna och frys sedan som en puck.
  • Blir det pannacotta över så kan man spara det, vispa upp och använda till dekorering eller gjuta i små silikonformar till dekorering.

Chokladmousse:

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
  • Vispa 2 dl av grädden.
  • Koka upp 1 dl ovispad grädde.
  • Smält choklad och smör i en bunke (gärna en bunke av metall) över en kastrull med vatten.
  • Ta bunken av värmen och tillsätt den varma uppkokta grädden. Rör grädde och choklad till en jämn smet. Tillsätt gelantinet, rör om med en slickepott och blanda väl.
  • Tillsätt därefter de lätt uppvispade äggulorna i två omgångar, blanda väl.
  • Blanda i lite vispad grädde i chokladblandningen och rör om, rör sedan ner resten av den vispade grädden med luftiga tag med slickepott.
  • Lägg botten i en 18 cm silikonform eller en springform klädd med tårtplast.
  • Placera den frusna pannacottan på botten. Häll över chokladmoussen så den täcker pannacottan.
  • Låt stelna i kylskåp och förvara den sedan i frysen.

Chokladglaze:

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
  • Koka upp vatten och socker till 104 grader. Lägg i hackad choklad och låt det smälta under omrörning.
  • Sikta i kakaopulvret, rör om och häll i grädden. Värm till 60 grader.
  • Smält i gelatinet, sila av och mixa med en stavmixer.
  • Sila av igen och låt svalna till 33-34 grader innan du glazar den helt frysta tårtan.

Nutrition

Kalorier: 1482kcal | Carbohydrates: 171g | Protein: 15g | Fat: 91g | Mättat fett: 59g | Fleromättat fett: 4g | Enkelomättat fett: 22g | Transfett: 0,3g | Kolesterol: 248mg | Natrium: 247mg | Kalium: 777mg | Fiber: 12g | Socker: 156g | Vitamin A: 2860IU | Vitamin C: 17mg | Kalcium: 241mg | Järn: 4mg