Go Back
+ servings
Tallrik med rotmos, korv, ärtor och grönsaker på en blå tallrik.
Print
Inga röster än

Hemvevat rotmos

Total tid30 minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: Skandinaviskt
Keyword: familjemat, huvudrätt, lättlagad vardagsmat, mos, rotmos tillbehör, vardagsmat
Yield: 4

Materials

  • 1 kålrot medelstor, ca 400 g
  • 2 st morötter medelstora
  • 6 st potatisar medelstora
  • 25 g smör
  • ½ kruka timjan
  • ½ kruka persilja
  • 3-4 msk vatten från rotfrukterna
  • salt
  • peppar

Instruktioner

  • Skala samt dela morötter och kålroten i tärningar, ca 4x4 cm stora.
  • Koka dem i välsaltat vatten ca 20 minuter.
  • Skala under tiden potatisen och halvera dem.
  • Lägg i potatisen efter ca 20 minuter och låt rotfrukterna koka tills de är rejält mjuka.
  • Sila bort avkoket i ett annat kärl och stompa rotfrukterna ordentligt.
  • Tillsätt smör samt finhackad timjan och rör om.
  • Späd och vispa sedan till önskad konsistens med vattnet från avkoket. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera med fläsklägg eller fläskkorv och en rejäl klick med valfri senap. Själv föredrar jag skånsk söt/stark senap och på en bit knäckebröd. Himmelskt gott!