Go Back
+ servings
En skiva bakad filodeg med fyllning på en vit tallrik, dekorerad med persilja.
Print
Inga röster än

Ispanaklı ve peynirli börek/ Filodegspaj med ost och spenat

Frasig filodegspaj tillsammans med en kopp te kan aldrig slå fel!
Förberedelser25 minuter
Active Time30 minuter
Total tid1 minute
Måltid: Huvudrätt
Yield: 10 -12

Materials

  • 1 paket filodeg jag hade sevans
  • 2 ägg
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 3 dl raps eller solrosolja
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk pulbiber
  • 0,5-1 tsk svartpeppar
  • 2 röda lökar
  • 250 g färsk spenat
  • 2 ringar turkisk ost jag har sutdiyari, finns hos Willys att köpa men du kan ta annat om du vill

Såsen:

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl mjölk
  • 3 dl rapsolja eller solrosolja

Instruktioner

  • Börja med att göra såsen, ställ åt sidan.
  • Gör därefter din fyllning. Stek löken tillsammans med 0,5 dl olja i ca 5 min under omrörning. Tillsätt sedan 250 g spenat och rör runt tills att spenaten sjunkit helt. Tillsätt därefter salt,svartpeppar och pulbiber. Rör runt och låt svalnat helt. När fyllningen är sval så tillsätter du 2 ringar turkisk och som du smulat ner. Rör runt och låt stå.
  • Ta nu en plåt och lägg bakplåtspapper i botten. Lägg 2 ark filodeg på och pensla med såsen, repetera tills du kommit till hälften av alla dina ark. Sprid därefter ut hela fyllningen på filodegen. Lägg 2 ark filodeg på fyllningen och pensla med såsen, repetera detta tills du inte har ark kvar. Glöm inte att spela på sås längst kanterna med. Skiva sedan din börek i önskade bitar. Har du sås kvar, häll detta över din börek. Toppa med nigella frön eller sesamfrön. Skjutsa in i mitten av ugnen som är värmd på 220 grader över och under värme tills att din börek fått en gyllenbrun färg på ovansidan. Klart 😍.
  • Afiyet olsun/ smaklig måltid redan nu till er som kommer testa 🩵