Go Back
+ servings
En bit chokladcheesecake med grädde och dekorationer på en vit tallrik.
Print
Inga röster än

Julig chokladcheesecake med mint

Det här är en riktigt härlig och god chokladcheesecake med smak av mint. Till jul tycker jag det passar extra bra med mintsmak i bakverk men den passar förstås bra att göra vilken tid på året som helst.För att få fram den goda mintsmaken har jag i botten använt Marianne Crush. I fyllningen Fazers mjölkchoklad med Marianne och i ganachen After Eight.
Måltid: Cheesecake, Choklad, Jul, Kakor, Kladdkaka
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka till jul, Jul, julbakning, julbakverk, julgodis, julgott
Yield: 8

Equipment

  • 20 cm form

Materials

Botten:

  • 125 gr smör
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl brun farinsocker strö
  • 1,75 dl mjöl
  • 2 st ägg
  • 0,5 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl Marianne Crunch

Cheesecake:

  • 200 gr Fazer mjölkchoklad med Marianne
  • 250 gr Färskost
  • 100 gr mascarponeost
  • 0,5 dl socker
  • 1,5+0,5 dl grädde
  • 2 st gelatinblad

Ganache:

  • 50 gr Fazer mörkchoklad
  • 10-12 st After Eight plattor
  • 0,5-0,75 dl grädde

Instruktioner

Botten:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smörj en form, 20 cm, spänn fast ett bakplåtspapper i botten.
  • Smält smöret.
  • Blanda i alla torra ingredienser.
  • Tillsätt ett ägg i taget och blanda till en slät smet, blanda ner Marianne Crush.
  • Häll smeten i formen och grädda ca 20-25 minuter beroende på ugn, den ska vara lite fast i kanten men rörlig i mitten.
  • Låt kallna helt, gärna i kylskåp över en natt.

Cheesecake:

  • Ta fram alla ingredienser så de inte är kylskåpskalla.
  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter.
  • Vispa ihop philadelfiaost, mascarponeost och socker.
  • Smält chokladen över ett vattenbad och låt den svalna.
  • Värm 0,5 dl grädde och smält de urkramade gelatinbladen där i, låt svalna.
  • Vispa 1,5 dl grädde fluffigt.
  • När allt är lite svalnat och inte har för stora temperaturskillnader, vispa sakta ner chokladen i ostblandningen.
  • Vispa sedan ner gelatinblandningen och vänd tillsist ner den vispade grädden.
  • Häll fyllningen i formen med kladdkakan i, gärna klädd med tårtplast runt kanterna, släta till med en palett.
  • Ställ i kylskåp.

Ganache:

  • Smält ihop choklad och grädde, låt svalna och tjockna lite innan det hälls över cheesecaken.
  • Låt kallna helt i kylskåp.