Go Back
+ servings
Lingoncheesecake dekorerad med fikon, lingon och gröna kvistar på en tallrik.
Print
Inga röster än

Lingoncheescake

Lingoncheesecake: en cheesecake med smak av lingon. Ett perfekt inslag till julfikat!
Active Time1 timme
Måltid: Efterrätter/desserter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: bärtårta, cheesecake, julbakning, jultårta, tårta, tårtor
Yield: 10
Calories: 535kcal

Equipment

  • 1 form, 20 cm i diameter

Materials

Botten:

  • 100 gr mandel
  • 1 dl äggvita
  • 100 gr socker
  • 1 msk potatismjöl

Salt kola:

Lingoncheesecake:

  • 200 gr lingon
  • 2 dl socker
  • 4 gelatinblad
  • 200 gr färskost
  • 2 dl creme fraiche
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 tsk vaniljsocker

Lingonpannacotta:

  • 150 gr grädde
  • 1 dl lingon
  • 0,5 dl socker
  • 1 gelatinblad

Instruktioner

Botten:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Klä en formen med ett bakplåtspapper i botten.
  • Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret lite i taget och vispa till en glansig maräng.
  • Mixa mandeln till ett kross, blanda i potatismjölet och vänd sedan ner i marängen.
  • Häll hälften av smeten i formen och grädda i ugnen i ca 15 minuter.
  • Gör under tiden kolan.

Salt kola:

  • Låt alla ingredienser koka upp i en kastrull. Sjud i några minuter till en gyllenbrun färg och tills det tjocknat. Rör hela tiden så det inte bränns.
  • Tag ut formen ur ugnen, bred ut kolan över marängen och bred sen resten av marängen ovanpå kolan och grädda i 18 minuter till. Låt svalna helt.

Lingoncheesecake:

  • Ta fram de kalla ingredienserna så de hinner bli lite rumsvarma.
  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 minuter.
  • Värm lingon och socker i en kastrull under omrörning. Låt de småkoka ca 5 minuter.
  • Passera massan genom en sil med hjälp av en sked, skrapa av baksidan på silen så all lingon kommer med.
  • Krama ur gelatinet och rör ner det i lingonpurén. Låt svalna tills det börjar bli simmigt.
  • Vispa grädden, färskost, creme fraiche och vaniljsocker lätt.
  • När lingonpurén har kallnat så vänd ner den i gräddblandningen.
  • Häll fyllningen över botten och ställ kallt eller i frysen.
  • Låt tina i kylskåp innan servering.

Lingonpannacotta:

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 minuter.
  • Koka upp grädde, lingon och socker. Mixa slätt och passera genom en sil. Häll sedan upp i en silikonform eller låt vara i bunken och vispa upp till garneringen.
  • Frys silikonformen minst ett dygn och låt tina på tårtan i kyl.
  • Garnera gärna med mycket färska lingon.

Nutrition

Kalorier: 535kcal | Carbohydrates: 59g | Protein: 8g | Fat: 32g | Mättat fett: 16g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 10g | Transfett: 0,1g | Kolesterol: 81mg | Natrium: 166mg | Kalium: 252mg | Fiber: 1g | Socker: 53g | Vitamin A: 1015IU | Vitamin C: 7mg | Kalcium: 156mg | Järn: 1mg