Go Back
+ servings
En rund kladdkaka med en mönstrad glasyr av choklad och vit choklad.
Print
Inga röster än

Lyxig kladdkaka med glasyr

Enkel att göra, svår att motstå! Den lyxiga glasyren gör att den här kakan känns mer som en fransk chokladtårta.
Total tid45 minuter
Måltid: Bakning, Bakverk & kakor, Choklad, Dessert, Efterrätt, Efterrätter, Efterrätter/desserter, Fika, Kladdkaka, Tårtor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fika, kladdkaka
Yield: 12 bitar
Calories: 436kcal

Materials

Kladdkaka:

  • 150 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 2 msk sirap

Mörk ganache (glasyr):

  • 200 gr mörk choklad
  • 1,5 dl vispgrädde

Ljus ganache (glasyr):

  • 50 gr vit choklad
  • 1 msk vispgrädde

Servering:

  • vispgrädde

Instruktioner

Kladdkaka:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform 22-24 cm.
  • Smöra kanterna på insidan och klä dem med bakplåtspapper.
  • Smält smöret.
  • Rör ihop socker, ägg och sirap i en bunke.
  • Blanda ihop vetemjöl och kakao.
  • Rör ner i smeten, helst sikta så att det inte bildas klumpar.
  • Ner med smöret.
  • Häll i formen, grädda i nedre delen av ugnen 20-25 minuter.
  • Kakan ska fortfarande vara lite kladdig i mitten men inte lös eller gunga.
  • Låt svalna helt i formen innan du lägger på glasyren.
  • Ställ in i kylen om du vill att det ska gå snabbare.

Mörk ganache:

  • Hacka chokladen och lägg i en bunke.
  • Koka upp grädden och häll den sedan över chokladen.
  • Låt stå några minuter så att chokladen får smälta.
  • Rör om tills du har en smidig glasyr.
  • Om all choklad inte smält: mikra glasyren 5 sekunder och rör om igen.
  • Häll glasyren över kakan, som fortfarande är i formen.

Ljus ganache:

  • Hacka chokladen och lägg i en bunke.
  • Koka upp grädden och häll den sedan över chokladen.
  • Låt stå någa minuter så att chokladen får smälta.
  • Rör om tills du har en smidig glasyr.
  • Om all choklad inte smält: mikra glasyren 5 sekunder och rör om igen.
  • Ringla den vita chokladen över den mörka.
  • Gör swirlmönstret genom att ta en tandpetare och för runt den på ytan så att chokladen dras ut till en mönster, tänk att du gör 8:or.
  • Låt stå i kylen för att stelna.

Servering:

  • Servera med vispad grädde och intala dig själv att du kan sluta när du vill!

Nutrition

Kalorier: 436kcal | Carbohydrates: 54g | Protein: 7g | Fat: 24g | Mättat fett: 14g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 7g | Transfett: 0,4g | Kolesterol: 79mg | Natrium: 107mg | Kalium: 313mg | Fiber: 5g | Socker: 33g | Vitamin A: 466IU | Vitamin C: 0,02mg | Kalcium: 56mg | Järn: 4mg