Morotsbröd med örter
Morotsbröd med örter – saftigt bröd med naturlig sötma från morötter och aromatiska örter. Perfekt för frukost eller som tillbehör till middag!
Förberedelser1 timme t 15 minuter minuter
Active Time45 minuter minuter
Total tid2 timmar t
Måltid: Bröd & kex, Frukost
Kök: Skandinaviskt
Keyword: bröd med morötter, brödrecept, hembakat bröd, nybakat bröd
Yield: 3 bröd
Calories: 1803kcal
- 50 g jäst för matdegar
- 6 dl vatten
- 3 tsk flingsalt mortlad
- 1 msk torkad persilja mortlad
- 1 msk torkad basilika mortlad
- 1 msk fänkålsfrön mortlad
- 4 msk olivolja extra virgin
- 500 g rivna morötter
- ca. 14 dl vetemjöl
- 1 st ägg
- 2 msk vita & svarta sesamfrön
Smula jästen i en degbunke och lös det i lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, olivolja, de mortlade örterna och riven morot.
Tillsätt mjölet lite i taget och rör ordentligt innan degen får jäsa övertäckt med bakduk ca 45 minuter.
Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och dela upp den i 4 lika stora bitar.
Forma limpor och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Pensla limporna med uppvispat ägg och strö över sesamfröna.
Grädda i 200 grader ca 40-45 minuter.
Brödet ska vara lätt krispigt på utsidan och torrt på insidan. Använd potatissticka. Lägg över på galler och låt svalna.
Kalorier: 1803kcal | Carbohydrates: 376g | Protein: 52g | Fat: 7g | Mättat fett: 1g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 2g | Kolesterol: 1mg | Natrium: 530mg | Kalium: 1160mg | Fiber: 19g | Socker: 9g | Vitamin A: 27855IU | Vitamin C: 10mg | Kalcium: 156mg | Järn: 23mg