Go Back
+ servings
En skiva morotskaka med glasyr och pecannötter på en vit tallrik med en sked.
Print
Inga röster än

Morotstårta

Min bästa morotstårta här fylld med en god curd med smak av apelsin och citron.
Active Time1 timme
Måltid: Efterrätter/desserter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: höst, höstdessert, morotskaka, morotstårta, tårta, tårtor
Yield: 10
Calories: 1054kcal

Equipment

  • 1 form, 18-20 cm i diameter

Materials

Morotskaka:

  • 3 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 1,5 dl brun farinsocker strö
  • 4,5 dl morötter (rårivna)
  • 180 gr vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2,5 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma (nymortlad)
  • 1 tsk ingefära
  • 1,5 dl rapsolja
  • 0,5 tsk salt

Apelsin- och citroncurd:

  • 2 st apelsiner
  • 1 st citron
  • 3 st ägg
  • 2 dl socker
  • 50 gr smör (rumsvarmt)
  • 0,5 st gelatinblad

Frosting:

  • 150 gr smör
  • 5-6 dl florsocker
  • 350 gr färskost (kall)
  • 2 tsk vaniljsocker

Salt kolasås:

  • 75 g glykossirap
  • 135 g strösocker
  • 150 g grädde
  • 0,75-1 msk flingsalt
  • 40 g smör rumstempererat

Instruktioner

Morotskaka:

  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  • Bland ner olja och morötter i äggvispet.
  • Vänd ner de torra ingredienserna.
  • Häll smeten i en form täckt med bakplåtspapper.
  • Grädda i nedre delen av ugnen på 160 grader i ca 60-75 minuter beroende på form och ugn.
  • Låt kallna helt och dela sedan kakan i tre delar.

Apelsin- och citroncurd:

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 minuter.
  • Tvätta frukterna, finriv skalet och pressa sedan ur 1,25 dl saft totalt. Ta mer saft av den frukt du vill ska dominera i smak.
  • Vispa samman ägg och socker i en kastrull, tillsätt citrussaft och skal. Värm försiktigt på låg värme och rör hela tiden tills det tjocknar, det får inte koka.
  • Ta av kastrullen från värmen, tillsätt smöret och rör tills det smält.
  • Krama ur gelatinet och rör ner det i curden.
  • Låt curden kallna helt och förvara kallt.

Frosting:

  • Vispa smöret vitt i ca 5 minuter.
  • Vispa i florsocker och vaniljsocker.
  • Vispa slutligen ner färskosten.
  • Bred frostingen på varje botten tillsammans med ett lager curd.
  • Täck tårtan med frostingen och låt gärna tårtan stå till sig över natten.

Salt kolasås:

  • Värm glykosen på medelvärme i en kastrull. När den börjar bubbla så tillsätt lite socker i taget under försiktig omrörning tills du har en gyllenbrun karamell.
  • Sänk värmen på plattan och tillsätt sedan grädden i omgångar. Rör om hela tiden men var försiktig, det blir väldigt varmt!
  • Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt saltet (mortla det gärna lite innan) och rör och tillsätt till sist smöret.
  • Rör runt tills smöret smält, häll upp i en bunke och täck med plastfolie direkt på såsen, eller häll den direkt i en värmetålig spritspåse.
  • Förslut väl och låt svalna i rumstemperatur. Dekorera sedan tårtan.

Nutrition

Kalorier: 1054kcal | Carbohydrates: 142g | Protein: 7g | Fat: 54g | Mättat fett: 24g | Fleromättat fett: 6g | Enkelomättat fett: 20g | Transfett: 1g | Kolesterol: 154mg | Natrium: 383mg | Kalium: 271mg | Fiber: 2g | Socker: 119g | Vitamin A: 8882IU | Vitamin C: 3mg | Kalcium: 91mg | Järn: 1mg