Moussetårta med äpple och kola
Moussetårta med äpple, kola och vit chokladmousse med en kardemummakladdkaka som botten. En riktig succé på alla sätt!
Måltid: Efterrätter/desserter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fest, höst, tårta, tårtor
Yield: 10
Calories: 615kcal
Kardemummakladdkaka:
- 125 gr smör
- 2 st ägg
- 2,25 dl socker
- 2 dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,5-1 tsk nymortlad kardemumma efter smak
- 1 nypa salt
Salt kolapannacotta:
- 200 gr karamelliserad mjölk
- 150 gr grädde
- 2 st gelatinblad
- 1 tsk flingsalt
Äppelkompott:
- 300-350 gr äppel
- 0,5 dl rörsocker
- 0,5 dl socker
- 2 gelatinblad
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 st kanelstång
Vit chokladmousse:
- 150 gr vitchoklad
- 1 tsk smör
- 2 rumsvarma äggulor
- 3 dl grädde
- 1,5 gelatinblad
Kardemummakladdkaka:
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på formen och smöra sidorna.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda runt.
Rör till sist ner ett ägg i taget till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda på 175 grader i ca 20-22 minuter eller tills kakan är fast i kanterna men ännu lite rörlig i mitten.
Låt kallna helt.
Salt kolapannacotta:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp grädde och karamelliserad mjölk, vispa slätt.
Tillsätt saltet och rör tills det smälter.
Krama ur gelatinbladen och rör ner dem.
Häll upp pannacottan i en 18 cm form klädd med plast eller i en silikonform.
Låt stelna och frys sedan som en puck.
Äppelkompott:
Skala och skär äpplena i mindre bitar.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten minst 5 minuter.
Mät upp övriga ingredienser i en kastrull och låt småputtra tills äpplena är mjuka. Ta upp kanelstången och mixa sedan till en slät kompott.
Tillsätt de urkramade gelatinbladen.
Låt svalna lite och häll sedan upp i en 18 cm form, ställ kallt och frys sedan.
Vit chokladmousse:
Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
Vispa 2 dl av grädden.
Koka upp 1 dl ovispad grädde.
Smält choklad och smör i en bunke (gärna en bunke av metall) över en kastrull med vatten. Ta bunken av värmen och tillsätt den varma uppkokta grädden. Rör grädde och choklad till en jämn smet.
Tillsätt gelantinbladen, rör om med en slickepott och blanda väl.
Tillsätt därefter de lätt uppvispade äggulorna i två omgångar, blanda väl.
Blanda i lite vispad grädde i chokladblandningen och rör om, rör sedan ner resten av den vispade grädden med luftiga tag med en slickepott.
Lägg botten i en 20 cm silikonform eller en springform klädd med tårtplast.
Placera den frusna äppelkompotten och pannacottan på botten.
Häll över den vita chokladmoussen.
Låt stelna i kylskåpet och förvara den sedan i frysen.
Tag fram kvällen innan servering och låt tina i kylskåpet.
Kalorier: 615kcal | Carbohydrates: 73g | Protein: 7g | Fat: 34g | Mättat fett: 21g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 9g | Transfett: 0,4g | Kolesterol: 128mg | Natrium: 213mg | Kalium: 221mg | Fiber: 1g | Socker: 57g | Vitamin A: 1103IU | Vitamin C: 2mg | Kalcium: 129mg | Järn: 1mg