Go Back
+ servings
En bit moussetårta med nougat och chokladbotten på en vit tallrik med en gaffel.
Print
Inga röster än

Moussetårta med nougat

Här kommer recept på en underbart god nougatmoussetårta.
Active Time1 timme
Måltid: Efterrätter/desserter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: chokladtårta, jultårta, tårta, tårtor
Yield: 10
Calories: 656kcal

Equipment

  • 1 form, 18 cm i diameter

Materials

Kladdkaka:

  • 125 gr smör
  • 1 dl socker
  • 1 dl brun farinsocker strö
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,75 dl kakao
  • 2 ägg
  • 1 nypa salt

Hasselnötspraliné:

  • 75 gr rostade hasselnötter
  • 75 gr socker

Nougatmousse:

  • 150 gr nougat
  • 50 gr mjölkchoklad
  • 3 dl grädde
  • 2 st gelatinblad

Mjölkchokladcremeux:

  • 1 st gelatinblad
  • 150 gram mjölkchoklad
  • 2 äggulor
  • 15 gram socker
  • 150 ml vispgrädde

Hasselnötsdekor:

  • Rostade hasselnötter
  • 1-2 dl socker

Instruktioner

Kladdkaka:

  • Smält smöret.
  • Blanda ner de torra ingredienserna i smöret och rör tillsist i äggen.
  • Häll smeten i formen med bakplåtspapper i botten.
  • Grädda på 175 grader i ca 15-18 minuter eller tills kladdkakan är fast i kanterna men fortfarande rörlig i mitten. Låt kallna helt.
  • Placera sedan kladdkakan i en silikonform eller i en springform klädd med tårtplast.

Hasselnötspraliné:

  • Smält sockret i en kastrull tills det blir gyllene.
  • Ta av kastrullen från värmen och rör i hasselnötterna.
  • Häll ut nötterna på ett bakplåtspapper och låt svalna.
  • Kör massan i en mixer en kort stund. Ta ur ca en tredjedel av krosset och kör resten till en krämig pasta.
  • Blanda ner krosset i pastan. Man kan också köra allt till en krämig pasta om man inte vill ha större bitar för lite crunch.
  • Bred ut pralinén över kladdkakan.

Nougatmousse:

  • Ta fram grädden en stund innan du börjar.
  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 minuter.
  • Smält nougat och choklad över ett vattenbad.
  • Koka upp 1 dl av grädden, krama ur gelatinet och rör ner i grädden.
  • Häll sedan grädden i den smälta chokladen och rör till en slät smet.
  • Vispa resten av grädden.
  • Blanda ner en liten del grädde i chokladen, upprepa en gång till. Blanda sedan ihop resten till en jämn moussse och häll i formen.
  • Låt stelna i kylen och frys sedan om så önskas.
  • Ta fram tårtan kvällen innan servering och låt den tina långsamt i kylen.

Mjölkchokladcremeux:

  • Hacka chokladen fint och lägg den i en skål.
  • Värm grädden till strax under kokpunkten i en liten kastrull.
  • Vispa snabbt ihop äggulor och socker.
  • Häll den heta grädden i äggblandningen, rör om och häll allt tillbaka i kastrullen igen. Värm blandningen på låg värme till 83 grader under konstant omrörning.
  • Sikta krämen i en ren skål, tillsätt det urkramade gelatinet, rör om och häll sedan grädden över chokladen. Rör om till en jämn och blank cremeux.
  • Låt svalna i kylen över natten.
  • Fyll en spritspåse med krämen och dekorera tårtan.

Hasselnötsdekor:

  • Sätt in en grillpinne i sidan på nötterna.
  • Smält sockret och låt bli gyllene.
  • Doppa sedan nöten i det smälta sockret, låt rinna av i en tunn stråle och låt stelna hängandes över en bänk tills de är helt stela.
  • Upprepa med att smälta sockret igen om det stelnar innan du doppat alla nötter. Det blir varmt så akta att du inte bränner dej!

Nutrition

Kalorier: 656kcal | Carbohydrates: 83g | Protein: 8g | Fat: 37g | Mättat fett: 20g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 12g | Transfett: 0,4g | Kolesterol: 135mg | Natrium: 155mg | Kalium: 322mg | Fiber: 6g | Socker: 58g | Vitamin A: 881IU | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 75mg | Järn: 3mg