Go Back
+ servings
En bit vit moussetårta med jordgubbar och mynta på en tallrik.
Print
Inga röster än

Moussetårta med vit choklad

Active Time1 timme
Måltid: Efterrätt, Efterrätter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: mousse, moussetårta, sommartårta, tårta
Yield: 10
Calories: 577kcal

Equipment

  • 1 form, 20 cm i diamter

Materials

Citronkladdkaka:

  • 2 citroner finrivet skal + 0,75 dl saft
  • 150 gr smör
  • 3 st ägg
  • 2,5 dl socker
  • 150 gr vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker

Passionfruktspannacotta:

  • 3 st gelatinblad
  • 250 gr grädde
  • 250 gr passionfruktspuré
  • 1 dl socker

Vit chokladmousse:

  • 150 g vit choklad
  • 0,5 msk smör
  • 2 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 1,5 gelantinblad

Instruktioner

Citronkladdkaka:

  • Smält smöret och rör i sockret.
  • Tillsätt citronsaft och skal.
  • Rör ner mjöl samt vaniljsocker och tillsätt sedan äggen. Blanda till en jämn smet.
  • Sätt ett bakplåtspapper i botten på en form, smörj sidorna och bröa med kokosflingor.
  • Häll smeten i formen och grädda på 160 grader i ca 20-25 minuter. Den ska vara rörlig i mitten, den sätter sig sedan.
  • Låt kallna över en natt.

Passionfruktspannacotta:

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 minuter.
  • Koka upp grädde, socker och puré. Ta av från värmen och rör ner de urkramade gelatinbladen.
  • Häll upp ett lagom tjockt lager i en 18 cm silikonform. Låt stelna och frys sedan som en puck.
  • Häll resterande pannacotta i någon silikonform som passar till dekorering eller låt stelna och vispa sedan upp det spritsa på tårtan om den ska serveras inom 3 dagar.

Vit chokladmousse:

  • Ta fram grädden 30 minuter före du börjar. Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
  • Koka upp 1 dl grädde.
  • Smält choklad och smör i en bunke över en kastrull med vatten.
  • Krama ur gelatinet och tillsätt det i den uppkokta grädden, rör om ordentligt. Rör sedan ner grädden med gelatinet i chokladen och blanda till en jämn smet.
  • Tillsätt äggulorna, rör om så att det blandas ordentligt.
  • Vispa resterande grädden löst och blanda i lite grädde i chokladblandningen och rör om, rör sedan ner resten av grädden med luftiga tag med slickepott.

Montering:

  • Placera citronkladdkakan i en silikonform som är 20 cm eller en springform klädd med tårtplast.
  • Häll lite mousse över botten.
  • Placera sedan den frysta passionsfruktspannacottan i mitten och häll resterande mousse över. Ställ kallt en stund och sedan i frys.
  • Ta fram kvällen innan servering och låt tina långsamt i kyl.
  • Dekorera med resterande passionsfruktspannacotta, färsk passionsfrukt och färska jordgubbar.

Nutrition

Kalorier: 577kcal | Carbohydrates: 66g | Protein: 5g | Fat: 34g | Mättat fett: 21g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 9g | Transfett: 0,5g | Kolesterol: 127mg | Natrium: 129mg | Kalium: 222mg | Fiber: 3g | Socker: 50g | Vitamin A: 1325IU | Vitamin C: 8mg | Kalcium: 91mg | Järn: 1mg