Okonomiyaki - Japansk omelett/pannkaka
Okonomiyaki är den perfekta söndagsbrunchen. Det kan liknas vid en lite tjockare pannkaka som görs på en smet av mjöl, vatten, sesamolja och ägg. Det är vanligt med vitkål i men man kan ha vad man vill i egentligen. Lite som en omelett. Man har med fördel en umamistinn sås på och spritsar sen över majonnäs.
Förberedelser10 minuter minuter
Active Time30 minuter minuter
Total tid40 minuter minuter
Måltid: Frukost, Huvudrätt, Lättlagat, Lunch
Yield: 4 portioner
- 250 g vitkål
- 125 g salladslök
- 300 g bacon eller stekfläsk
- 2 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 3 dl vatten
- 0,5 msk sesamolja
- 0,5 tsk salt
Sås:
- 0,5 dl ketchup
- 2 msk strösocker
- 1 msk japansk soja
- 1 msk risvinäger
Tillbehör
- Majonnäs- eller srirachamajonnäs
- Sesamfrön
- Korianderblad
Ansa och strimla kålen tunt, gärna med mandolin.
Ansa och finstrimla även salladslöken, spara det gröna till garnering.
Skär fläsket i bitar och stek i en stekpanna tills det är knaprigt. Ta upp fläsket och lägg åt sidan.
Vispa ihop mjöl, ägg, vatten, sesamolja och salt. Rör i kålen och salladslöken. Häll smeten i pannan, jämna till ytan. Låt steka på medelvärme i ca 15 minuter.
Vänd på pannkakan, t.ex. med hjälp av en tallrik och låt steka vidare på andra sidan i ca 10 minuter.
Sås:
Rör ihop ingredienserna till såsen och bred lite på okonomiyakin.
Lägg upp okonomiyakin på en tallrik, ringla över majonnäs och strö över fläsk, salladslök, sesamfrön och koriander. Servera med resterande sås.