Pepparkaksrutor med tosca
Pepparkakskladdkaka med tosca serverat med lingongrädde, perfekt till adventsfikat. Det här är egentligen samma recept som pepparkakskladdkakan med saffranstosca men i vår familj är inte alla så förtjusta i saffran så har lämnat bort det den här gången och gjort någon mindre ändring.
Jag har gräddat kakan i en 20x25 cm form men det går även bra i en rund springform ca 20 cm om man vill göra en rund kaka.
Total tid45 minuter minuter
Måltid: Jul, Kakor, Kladdkaka
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fika, Jul, julbakning, kladdkaka, pepparkaka
Yield: 8
- 50 gr smör
- 2 äg g
- 3 dl socker
- 1 tsk mald ingefära
- 1 tsk kanel
- 2 tsk maken nejlika
- 2 krm bikarbonat
- 2 krm salt
- 2 dl mjöl
Toscasmet:
- 100 gr smör
- 0,75 dl socker
- 2 msk sirap
- 2 msk mjöl
- 2 msk mjölk
- 125 gr mandelspån
- 1 dl kokosflingor
- 0,5 dl havregryn
Smält smöret.
Rör ner mjöl, socker och kryddor.
Tillsätt äggen, ett i taget.
Häll smeten i formen med bakplåtspapper i botten och grädda ca 20-25 minuter på 175 grader.
Gör under tiden toscan.
Toscasmet:
Blanda alla ingredienser i en kastrull, sjud några minuter.
Ta ut kladdkakan, höj värmen till 200 grader.
Fördela toscasmeten över kakan.
Grädda 10-12 minuter till, tills toscan fått fin färg och kakan inte är för lös.
Låt kallna i kyl över en natt.
Lingongrädde:
Blanda frysta lingon med lite socker, låt stå och rör om då och då.
När bären har tinat, vispa lite grädde och vänd ner de rårörda lingonen i grädden.