Go Back
+ servings
En bit pepparkaksruta med grädde och bär på en vit tallrik med en sked.
Print
Inga röster än

Pepparkaksrutor med tosca

Pepparkakskladdkaka med tosca serverat med lingongrädde, perfekt till adventsfikat. Det här är egentligen samma recept som pepparkakskladdkakan med saffranstosca men i vår familj är inte alla så förtjusta i saffran så har lämnat bort det den här gången och gjort någon mindre ändring. Jag har gräddat kakan i en 20x25 cm form men det går även bra i en rund springform ca 20 cm om man vill göra en rund kaka.
Total tid45 minuter
Måltid: Jul, Kakor, Kladdkaka
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fika, Jul, julbakning, kladdkaka, pepparkaka
Yield: 8

Materials

  • 50 gr smör
  • 2 äg g
  • 3 dl socker
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk kanel
  • 2 tsk maken nejlika
  • 2 krm bikarbonat
  • 2 krm salt
  • 2 dl mjöl

Toscasmet:

  • 100 gr smör
  • 0,75 dl socker
  • 2 msk sirap
  • 2 msk mjöl
  • 2 msk mjölk
  • 125 gr mandelspån
  • 1 dl kokosflingor
  • 0,5 dl havregryn

Lingongrädde:

  • lingon
  • socker
  • grädde

Instruktioner

  • Smält smöret.
  • Rör ner mjöl, socker och kryddor.
  • Tillsätt äggen, ett i taget.
  • Häll smeten i formen med bakplåtspapper i botten och grädda ca 20-25 minuter på 175 grader.
  • Gör under tiden toscan.

Toscasmet:

  • Blanda alla ingredienser i en kastrull, sjud några minuter.
  • Ta ut kladdkakan, höj värmen till 200 grader.
  • Fördela toscasmeten över kakan.
  • Grädda 10-12 minuter till, tills toscan fått fin färg och kakan inte är för lös.
  • Låt kallna i kyl över en natt.

Lingongrädde:

  • Blanda frysta lingon med lite socker, låt stå och rör om då och då.
  • När bären har tinat, vispa lite grädde och vänd ner de rårörda lingonen i grädden.