Rostad blomkålssteak med mandelpotatispuré
Rostad blomkålssteak med brynt smör, salvia och mandelpotatispuré. En smakrik vegetarisk njutning!
Måltid: Huvudrätt, Middagstips, Vegetariskt
Kök: Skandinaviskt
Keyword: blomkålsrecept, gott vegetariskt
Yield: 4 portioner
Calories: 838kcal
Blomkålssteak
- 1 blomkålshuvud 600 g
- 20 blad salvia
- 250 g smör varav 100 g till blomkålen
- 3 msk rostade och hackade valnötter
- 3-4 tsk citronjuice
- Flingsalt
Mandelpotatispuré
- 700 g mandelpotatis
- 3 dl mjölk
- 50 g smör
- 2 st vitlöksklyftor rivna
- 1 dl finhackad persilja
- 1 dl riven parmesanost
- Salt
- Svartpeppar
Blomkålssteaken
Värm ugnen till 250 grader. Ansa blomkålen, skär den sedan i skivor om ca 5-6 cm, placera på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Fördela & gnid in skivorna med 100 gram smör. Strö över flingsalt.
Baka i 15 minuter, mitt i ugnen. Blomkålen ska bli brynt på utsidan.
Bryn under tiden 150 g smör och lägg i salvian när smöret tystnat. Tillsätt rostade valnötter och pressa i 3-4 tsk citronjuice.
Servera blomkålssteaken med det brynta smöret.
Potatispurén
Skala och koka potatisen.
Pressa den nykokta potatisen genom en potatispress.
Värm upp mjölken tillsammans med smöret och vitlöken.
Vispa ner i den pressade potatisen.
Tillsätt hackad persilja och parmesan.
Smaka av med salt och peppar.
Kalorier: 838kcal | Carbohydrates: 39g | Protein: 15g | Fat: 71g | Mättat fett: 44g | Fleromättat fett: 3g | Enkelomättat fett: 18g | Transfett: 2g | Kolesterol: 192mg | Natrium: 973mg | Kalium: 1059mg | Fiber: 5g | Socker: 5g | Vitamin A: 4322IU | Vitamin C: 68mg | Kalcium: 390mg | Järn: 3mg