Go Back
+ servings
Rostad blomkålsstek placerad på mandelpotatispuré med örter och nötter.
Print
Inga röster än

Rostad blomkålssteak med mandelpotatispuré

Rostad blomkålssteak med brynt smör, salvia och mandelpotatispuré. En smakrik vegetarisk njutning!
Total tid1 timme
Måltid: Huvudrätt, Middagstips, Vegetariskt
Kök: Skandinaviskt
Keyword: blomkålsrecept, gott vegetariskt
Yield: 4 portioner
Calories: 838kcal

Materials

Blomkålssteak

  • 1 blomkålshuvud 600 g
  • 20 blad salvia
  • 250 g smör varav 100 g till blomkålen
  • 3 msk rostade och hackade valnötter
  • 3-4 tsk citronjuice
  • Flingsalt

Mandelpotatispuré

  • 700 g mandelpotatis
  • 3 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 2 st vitlöksklyftor rivna
  • 1 dl finhackad persilja
  • 1 dl riven parmesanost
  • Salt
  • Svartpeppar

Instruktioner

Blomkålssteaken

  • Värm ugnen till 250 grader. Ansa blomkålen, skär den sedan i skivor om ca 5-6 cm, placera på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Fördela & gnid in skivorna med 100 gram smör. Strö över flingsalt.
  • Baka i 15 minuter, mitt i ugnen. Blomkålen ska bli brynt på utsidan.
  • Bryn under tiden 150 g smör och lägg i salvian när smöret tystnat. Tillsätt rostade valnötter och pressa i 3-4 tsk citronjuice.
  • Servera blomkålssteaken med det brynta smöret.

Potatispurén

  • Skala och koka potatisen.
  • Pressa den nykokta potatisen genom en potatispress.
  • Värm upp mjölken tillsammans med smöret och vitlöken.
  • Vispa ner i den pressade potatisen.
  • Tillsätt hackad persilja och parmesan.
  • Smaka av med salt och peppar.

Nutrition

Kalorier: 838kcal | Carbohydrates: 39g | Protein: 15g | Fat: 71g | Mättat fett: 44g | Fleromättat fett: 3g | Enkelomättat fett: 18g | Transfett: 2g | Kolesterol: 192mg | Natrium: 973mg | Kalium: 1059mg | Fiber: 5g | Socker: 5g | Vitamin A: 4322IU | Vitamin C: 68mg | Kalcium: 390mg | Järn: 3mg