Go Back
+ servings
En nygräddad shokupan bröd på ett galler för att svalna.
Print
Inga röster än

Shokupan

Shokupan ett Japanskt mjölkbröd – ett otroligt mjukt, fluffigt och saftigt bröd som smälter i munnen. Med mild sötma och perfekt elastiska och fluffig struktur är det lika gott rostat som färskt!
Förberedelser4 minuter
Active Time30 minuter
Total tid5 timmar 30 minuter
Måltid: Bakning, Bröd & kex
Kök: Asiatiskt
Keyword: bröd, brunch, frukost
Yield: 2 limpor

Materials

Fördeg:

  • 40 g vetemjöl
  • 54 g vatten
  • 120 g mjölk

Deg:

  • Tangzhong hela fördegen
  • 640 g vetemjöl gärna specialvetemjöl för bättre glutennätverk
  • 240 g mjölk
  • 84 g smör rumstempererat
  • 30 g jäst
  • 6 g salt
  • 112 g socker
  • 2 ägg

Instruktioner

Fördeg:

  • Blanda mjöl, vatten och mjölk i en kastrull på medelvärme.
  • Värm under ständig omrörning tills blandningen tjocknar och får en puddingliknande konsistens.
  • När du kan dra streck i massan med en sked och det inte flyter ihop direkt, är den klar.
  • Ta av kastrullen från värmen och låt tangzhongen svalna.

Deg:

  • Lös upp jästen i mjölken.
  • Tillsätt den svalnade tangzhongen, mjöl, socker, ägg och börja blanda.
  • När ingredienserna börjar gå ihop så tillsätt det rumstempererade smöret lite i taget.
  • Knåda degen för hand eller med en degkrok i cirka 10-15 minuter tills den är elastisk och smidig.
  • Lägg degen i en lätt oljad bunke och täck med en kökshandduk eller plastfolie.
  • Låt jäsa på en varm plats i cirka 1-2 timmar, tills den har fördubblat sin storlek.
  • När degen har jäst klart så slå ner den för att få ut luftbubblorna.
  • Dela degen i 6 lika stora delar.
  • Forma varje del till små rullar och placera dem i en smord brödform, 3 rullar i varje form (cirka 11 cm breda och 20 cm långa).
  • Låt bröden jäsa en andra gång i formarna tills de nästan når formens kant, vilket tar ca 1-2 timmar.
  • Värm ugnen till 180 grader.
  • Om du inte har lock på formen så pensla bröden med lite mjölk eller ett uppvispat ägg för en gyllenbrun yta.
  • Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter, tills de är gyllene och låter ihåliga när du knackar på dem.
  • Låt bröden svalna i formen i 30 minuter. Ta sedan ut dem och låt svalna helt på ett galler.

Anteckning

I detta recept används 30 g jäst, men man kan med fördel minska jästen och jäsa brödet längre.Längre jäsning=mer smak.
Och använd ett så starkt mjöl som du kan få tag i. Jag använder oftast italienska pizzamjöl, men går absolut med vetemjöl special också. Man får även ha koll på degen i maskinen, det kan skilja ganska mycket från maskin till maskin, det viktiga är att du får en slät elastisk deg som är lätt att hantera.