Sjuhålskaka med kokos
Sjuhålskaka är en riktig favorit i hela vår familj, en så god klassisk kaka som passar vid alla tillfällen.På bloggen finns redan ett recept på sjuhålskaka, den vanliga varianten men med lite extra glasyr för det kan man inte få för mycket mycket av, tjugoenhålskaka kallar jag den för.
Den här gången ville jag ha ett lite saftigare och tyngre botten istället för ett lätt och luftigt sockerkaksbotten. Jag ville även toppa kakan med något och eftersom jag älskar kombinationen choklad och kokos så var valet ganska enkelt och det blev så gott!Gillar man inte kokos så kan man självklart bara lämna kakan som den är eller toppa den med nötter, strössel eller vad man nu gillar!
Total tid30 minuter minuter
Måltid: Choklad, Kakor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fika, mjuk kaka, mjuka kakor
Kakbotten:
- 100 gr smör
- 2 st ägg
- 2 dl socker
- 150 gr mjöl
- 1,5 dl filmjölk
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
Chokladglasyr:
- 125 gr smör
- 0,5 dl socker
- 2 msk vaniljsocker
- 2 msk kakao
- 2 dl grädde
Kakbotten:
Ta fram filmjölken och låt den bli lite mer rumsvarm.
Sätt ett bakplåtspapper i botten på formen och smörj in sidorna, bröa gärna med kokosflingor.
Smält smöret.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Tillsätt växelvis det smälta smöret och filmjölken under sakta vispning.
Rör till sist ner de torra ingredienserna.
Häll smeten i formen och grädda på 175 grader i ca 30-35 minuter, känn med en sticka att den är klar, övergrädda inte!Låt kakan svalna helt.
Gör sedan så många hål du kan i kakan med tex änden av en slev.
Chokladglasyr:
Smält ihop alla ingredienser och låt småkoka tills det tjocknar lite, ca 15-20 minuter.
Häll sedan glasyren över den kalla kakan och fyll upp alla hål ordentligt.
Skeda upp glasyr på kakan igen om det rinner mycket ner på sidorna.
Låt stelna i kyl.
Strö över kokosflingor.Ta fram kakan minst 30 minuter innan servering.