Vit chokladmoussetårta
Vit chokladmoussetårta med citronpannacotta och hallonkompott på en botten av kokosmaräng med saltkola.
Måltid: Efterrätter/desserter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: bärtårta, mousse, moussetårta, tårta, tårtor
Yield: 10
Calories: 547kcal
Botten:
- 100 gr kokosflingor
- 1 dl äggvita
- 100 gr socker
- 1 msk potatismjöl
Citronpannacotta:
- 1,5 st gelatinblad
- 1 st citron (finrivet skal)
- 2,5 dl grädde
- 0,5 dl socker
- 0,5 dl citronsaft
Vit chokladmousse:
- 150 gr vit choklad
- 1 tsk smör
- 2 äggulor (rumsvarma)
- 3 dl grädde
- 1,5 gelatinblad
Botten:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt lite socker i taget och vispa till en glansig maräng.
Vänd ner kokosflingorna och potatismjölet i marängen.
Häll hälften av smeten i formen och grädda i ugnen i ca 15 minuter. Gör under tiden kolan.
Salt kola:
Låt alla ingredienser koka upp i en kastrull. Sjud i några minuter till en gyllenbrun färg och tills det tjocknat. Rör hela tiden så det inte bränns.
Tag ut formen ur ugnen, bred ut kolan över marängen och bred sen resten av marängen ovanpå kolan och grädda i 18 minuter till.
Låt svalna helt.
Citronpannacotta:
Blötlägg gelatinet i kallt vatten minst 5 minuter.
Koka upp grädde och socker.
Tillsätt finrivet skal och citronsaft.
Krama ur gelatinet och rör sedan ner det i grädden.
Häll upp pannacottan i en 18 cm stor silikonform eller en springform klädd med plast.
Låt stelna och frys sedan.
Hallonkompott:
Blötlägg gelatinet i ca 5 minuter.
Koka upp de frysta hallonen med sockret och rör hela tiden tills allt är blandat.
Rör i gelatinet.
Häll upp smeten i en form som är 18 cm i diameter med plastfolie i botten, låt stelna.
Ställ sedan i frysen.
Vit chokladmousse:
Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
Vispa 2 dl av grädden.
Koka upp 1 dl ovispad grädde.
Smält choklad och smör i en bunke (gärna en bunke av metall) över en kastrull med vatten. Ta bunken av värmen och tillsätt den varma uppkokta grädden. Rör grädde och choklad till en jämn smet.
Tillsätt gelatin, rör om med slickepott och blanda väl.
Tillsätt därefter de lätt uppvispade äggulorna i två omgångar, blanda väl.
Blanda i lite vispad grädde i chokladblandningen och rör om. Rör sedan ner resten av den vispade grädden med luftiga tag med slickepott.
Montering:
Lägg botten i en 20 cm silikonform eller en springform klädd med tårtplast.
Placera den frusna citronpannacottan och hallonkompotten på botten.
Häll över moussen.
Låt stelna i kylskåpet och förvara den sedan i frysen.
Tag fram tårtan kvällen innan servering och låt tina i kylskåpet.
Kalorier: 547kcal | Carbohydrates: 50g | Protein: 7g | Fat: 37g | Mättat fett: 25g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 8g | Transfett: 0,1g | Kolesterol: 120mg | Natrium: 123mg | Kalium: 282mg | Fiber: 3g | Socker: 47g | Vitamin A: 1027IU | Vitamin C: 6mg | Kalcium: 141mg | Järn: 1mg