Flädersockerkaka
Skapat:
17 juli, 2024
Senast ändrat:
17 juli, 2024

1
Somrigaste sockerkakan hittar du här, nämligen flädersockerkaka! Mjuk, fluffig, saftig och med smak av fläder, mums! En sockerkaka svänger man snabbt ihop till sommarfikat, enkelt och så gott!



📷 Erika Westerlund Strömmer
Servings: 10 portioner
Calories: 277kcal
Utrustning
- 1 sockerkaksform 1,5 liter
Ingredienser
Sockerkaka:
- 125 gr smör
- 3 st ägg
- 2 dl socker
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl koncentrerad flädersaft
- 1 st citron zest + 2 msk nypressad saft
- Smör till bakformen
- vetemjöl till bakformen
Glasyr:
- 2 msk vätska vatten/saft/citronjuice
- Florsocker
Instruktioner
Sockerkaka:
- Ställ ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en sockerkaksform som rymmer 1,5 liter.
- Smält smöret i en kastrull. Riv zest från citronen i smöret och pressa ur 2 msk saft, vänd ner i det smälta smöret och tillsätt även flädersaften, blanda och låt svalna.
- Sikta ner mjölblandningen och vänd i smörblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott och häll sedan smeten i kakformen.
- Baka kakan mitt i ugnen i ca 30-35 minuter, testa med en sticka. Den kan vara aningens kladdig.
- Låt kakan svalna lite i formen innan du vänder det på ett fat.
Glasyr:
- Rör ihop till en glasyr och ringla över kakan.
Näringsinnehåll
Kalorier: 277kcal | Carbohydrates: 43g | Protein: 3g | Fat: 11g | Mättat fett: 6g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 3g | Transfett: 0,4g | Kolesterol: 28mg | Natrium: 82mg | Kalium: 36mg | Fiber: 1g | Socker: 20g | Vitamin A: 314IU | Vitamin C: 0,03mg | Kalcium: 8mg | Järn: 1mg
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!