Flädersockerkaka
En mjuk sockerkaka med fläder passar perfekt att njuta av i sommarsolen.
Måltid: Efterrätt, Efterrätter
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fläder, mjuk kaka, mjuka kakor, sockerkaka, sommarfika
Yield: 10 portioner
Calories: 277kcal
Sockerkaka:
- 125 gr smör
- 3 st ägg
- 2 dl socker
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl koncentrerad flädersaft
- 1 st citron zest + 2 msk nypressad saft
- Smör till bakformen
- vetemjöl till bakformen
Glasyr:
- 2 msk vätska vatten/saft/citronjuice
- Florsocker
Sockerkaka:
Ställ ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en sockerkaksform som rymmer 1,5 liter.
Smält smöret i en kastrull. Riv zest från citronen i smöret och pressa ur 2 msk saft, vänd ner i det smälta smöret och tillsätt även flädersaften, blanda och låt svalna.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Sikta ner mjölblandningen och vänd i smörblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott och häll sedan smeten i kakformen.
Baka kakan mitt i ugnen i ca 30-35 minuter, testa med en sticka. Den kan vara aningens kladdig.
Låt kakan svalna lite i formen innan du vänder det på ett fat.
Kalorier: 277kcal | Carbohydrates: 43g | Protein: 3g | Fat: 11g | Mättat fett: 6g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 3g | Transfett: 0,4g | Kolesterol: 28mg | Natrium: 82mg | Kalium: 36mg | Fiber: 1g | Socker: 20g | Vitamin A: 314IU | Vitamin C: 0,03mg | Kalcium: 8mg | Järn: 1mg