Go Back
+ servings
Fläder sockerkaka dekorerad med jordgubbar och ätbara blommor på en glasfat.
Print
Inga röster än

Flädersockerkaka

En mjuk sockerkaka med fläder passar perfekt att njuta av i sommarsolen.
Active Time1 timme
Måltid: Efterrätt, Efterrätter
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fläder, mjuk kaka, mjuka kakor, sockerkaka, sommarfika
Yield: 10 portioner
Calories: 277kcal

Equipment

  • 1 sockerkaksform 1,5 liter

Materials

Sockerkaka:

  • 125 gr smör
  • 3 st ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl koncentrerad flädersaft
  • 1 st citron zest + 2 msk nypressad saft
  • Smör till bakformen
  • vetemjöl till bakformen

Glasyr:

  • 2 msk vätska vatten/saft/citronjuice
  • Florsocker

Instruktioner

Sockerkaka:

  • Ställ ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en sockerkaksform som rymmer 1,5 liter.
  • Smält smöret i en kastrull. Riv zest från citronen i smöret och pressa ur 2 msk saft, vänd ner i det smälta smöret och tillsätt även flädersaften, blanda och låt svalna.
  • Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  • Sikta ner mjölblandningen och vänd i smörblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott och häll sedan smeten i kakformen.
  • Baka kakan mitt i ugnen i ca 30-35 minuter, testa med en sticka. Den kan vara aningens kladdig.
  • Låt kakan svalna lite i formen innan du vänder det på ett fat.

Glasyr:

  • Rör ihop till en glasyr och ringla över kakan.

Nutrition

Kalorier: 277kcal | Carbohydrates: 43g | Protein: 3g | Fat: 11g | Mättat fett: 6g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 3g | Transfett: 0,4g | Kolesterol: 28mg | Natrium: 82mg | Kalium: 36mg | Fiber: 1g | Socker: 20g | Vitamin A: 314IU | Vitamin C: 0,03mg | Kalcium: 8mg | Järn: 1mg