Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Ugnsbakad torskrygg med Sandefjordsås & smörstekta kantareller.

5 av 1 röst
Skapat: 1 augusti, 2024
Senast ändrat: 1 augusti, 2024
Ugnsbakad torskrygg med Sandefjordsås & smörstekta kantareller.

Kvällens middag blev riktigt god.

Rimmad och ugnsbakad torskrygg med Sandefjordsås och smörstekta kantareller är en utsökt och elegant rätt som passar utmärkt till festligare tillfällen.

Torskryggen saltas lätt för att förbättra smaken och bakas sedan varsamt i ugnen tills den är perfekt saftig.

Den serveras med en lyxig Sandefjordsås, en norsk specialitet gjord på grädde och smör, vilket ger en rik och silkeslen konsistens.

Till detta kommer smörstekta kantareller som tillför en härligt nötig och jordig smak, vilket kompletterar fisken och såsen perfekt.

Ugnsbakad torskrygg med Sandefjordsås & smörstekta kantareller. | Receptskatt
Ugnsbakad torskrygg med Sandefjordsås & smörstekta kantareller. 8

Sandefjordsåsen är baserad på @thomassjgren recept och den bokstavligen drack barnen av.

Örterna tog jag direkt från vårt trädgårdsland.

Att smörstekta kantareller passar ypperligt till vit fisk, det är sedan gammalt🤩👏

Total tid: 1 timme 20 minuter
Servings: 4 portioner

Ingredienser

Torskrygg

  • 4 st portionsbitar torskrygg Cirka 150-200 g per portion.
  • 1 l vatten
  • 3 msk salt
  • 1 msk socker

Sandefjordsåsen

Till servering

  • Gröna ärtor
  • Kokt färskpotatis
  • Smörstekta kantareller

Instruktioner

Torskryggen

  • Blanda ihop vatten, salt och socker tills det alla har lösts upp till en bra rimningslag.
  • Lägg i torskryggen och låt den ligga en stund. Ju längre tid, desto fastare och smakrikare fisk.
    Men, minst en timme för fisken rimmas.

Sandefjordsåsen

  • Blanda matlagningsgrädde och crème fraiche. Låt sakta koka upp på svag värme.
  • Precis innan servering så blandar du i stenbitsrom och örter. Smaka upp med vitpeppar och citronsaft.

Ugnsbaka torsken

  • Torka av torsken ordentligt. Pressa gärna ur lite av vattnet med hushållspapper.
  • Placera torsken på en smord ugnsform.
  • Ställ in i ugnen på 120°C i cirka 20 minuter. Men, använd en stektermometer och ta ut fisken på exakt 48°C. Då får du en toppenfin torskrygg.

Smörstekta kantareller

  • Stek kantareller i rikligt med smör under tiden du ugnsbakar torsken. Salta och peppra lite.

Servering

  • Ta ut torsken och servera direkt med Sandefjordsås, nykokt färskpotatis, gröna ärtor och lite smörstekta kantareller.
    Rimmad ugnsbakad torskrygg serverad med kantareller, grön ärtor och kokt potatis på en tallrik.
per portion
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Comments

5 from 1 vote

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg