Go Back
+ servings
Rimmad ugnsbakad torskrygg med svamp, sås och potatis på en blå tallrik.
Print
5 av 1 röst

Rimmad och ugnsbakad torskrygg med S𝖺𝗇𝖽𝖾𝖿𝗃𝗈𝗋𝖽𝗌𝖺̊𝗌 𝗈𝖼𝗁 𝗌𝗆𝗈̈𝗋𝗌𝗍𝖾𝗄𝗍𝖺 𝗄𝖺𝗇𝗍𝖺𝗋𝖾𝗅𝗅𝖾𝗋

Saftig torskrygg med lyxig Sandefjordsås och smörstekta kantareller. Perfekt för festliga tillfällen!
Förberedelser1 timme
Active Time20 minuter
Total tid1 timme 20 minuter
Måltid: Barnvänligt, Fisk & skaldjur, Huvudrätt, Lättlagat, Lunch, Middagstips, Såser & röror
Kök: Skandinaviskt
Yield: 4 portioner

Materials

Torskrygg

  • 4 st portionsbitar torskrygg Cirka 150-200 g per portion.
  • 1 l vatten
  • 3 msk salt
  • 1 msk socker

Sandefjordsåsen

  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 tsk stenbitsrom
  • 1 dl färsk gräslök fint skuren
  • 1 dl färsk dill finhackad
  • 1 dl färsk bladpersilja finhackad
  • Några droppar citronsaft
  • Vitpeppar

Till servering

  • Gröna ärtor
  • Kokt färskpotatis
  • Smörstekta kantareller

Instruktioner

Torskryggen

  • Blanda ihop vatten, salt och socker tills det alla har lösts upp till en bra rimningslag.
  • Lägg i torskryggen och låt den ligga en stund. Ju längre tid, desto fastare och smakrikare fisk.
    Men, minst en timme för fisken rimmas.

Sandefjordsåsen

  • Blanda matlagningsgrädde och crème fraiche. Låt sakta koka upp på svag värme.
  • Precis innan servering så blandar du i stenbitsrom och örter. Smaka upp med vitpeppar och citronsaft.

Ugnsbaka torsken

  • Torka av torsken ordentligt. Pressa gärna ur lite av vattnet med hushållspapper.
  • Placera torsken på en smord ugnsform.
  • Ställ in i ugnen på 120°C i cirka 20 minuter. Men, använd en stektermometer och ta ut fisken på exakt 48°C. Då får du en toppenfin torskrygg.

Smörstekta kantareller

  • Stek kantareller i rikligt med smör under tiden du ugnsbakar torsken. Salta och peppra lite.

Servering

  • Ta ut torsken och servera direkt med Sandefjordsås, nykokt färskpotatis, gröna ärtor och lite smörstekta kantareller.
    Rimmad ugnsbakad torskrygg serverad med kantareller, grön ärtor och kokt potatis på en tallrik.