Hel kyckling i ugn, på turkiskt vis
Skapat:
21 augusti, 2024
Senast ändrat:
21 augusti, 2024

0
Innehåll
Hel kyckling tillagad i ugn, på turkiskt vis är en saftig och smakrik rätt med inspiration från det turkiska köket.
Kycklingen gnids in med ett härligt kryddsmör, vilket ger en djup och aromatisk smak. Den rostas sedan i ugnen tills skinnet är krispigt och köttet är mört och saftigt.
Servera med bulgur/ris/potatis en syrlig sallad och tzatsiki på turkiskt vis och detta är en match made in heaven 👌🏽.

Total tid: 2 timmar
Servings: 5 portioner
Ingredienser
- 1 st hel färsk kyckling cirka 1,2 kilo
- 1 tsk salt
- 1 tsk paprikapulver
- 1 ,5 tsk grillkrydda
- 0,5 tsk svartpeppar
- 1 tsk berberekrydda
- 5 st vitlöksklyftor pressade
- 0,5 dl hackad persilja några kvistar
- 100 g smör rumsvarmt
- 1 tsk citronzest
- Saften från en halv citron
Instruktioner
- Börja med att rensa och tvätta din kyckling. Gör du inte sånt, lägg kycklingen på ett fat.
- Ta sedan en bunke och tillsätt alla ovanstående ingredienser och rör om så allt gifter ihop sig med ditt rumsvarma smör.
- Gnid därefter in hela kycklingen med kryddsmöret, viktigt att gå innanför skinnet med!
- Lägg ett bakplåtspapper under formen, lägg kycklingen på, lägg därefter ett till bakplåtspapper över kycklingen och omfamna hela kycklingen.
- Skjutsa in formen i nedersta delen av ugnen i 220 g i 1,5 h. Därefter kan du ta bort bakplåtspappret och grilla kycklingen i 10 min om du vill, om inte, då är kycklingen klar!
Anteckning
per portion
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!