Go Back
+ servings
En tallrik med hel kyckling serverad på ris, garnerad med nötter och örter.
Print
Inga röster än

Hel kyckling i ugn, på turkiskt vis

Hel kyckling i ugnen med smak av smör och goa kryddor 😍
Total tid2 timmar
Måltid: Barnvänligt, Buffé/plockmat, Huvudrätt, Kycklingrecept, Lättlagat, LCHF, Middagstips
Kök: Mellanöstern
Yield: 5 portioner

Materials

  • 1 st hel färsk kyckling cirka 1,2 kilo
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 ,5 tsk grillkrydda
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 tsk berberekrydda
  • 5 st vitlöksklyftor pressade
  • 0,5 dl hackad persilja några kvistar
  • 100 g smör rumsvarmt
  • 1 tsk citronzest
  • Saften från en halv citron

Instruktioner

  • Börja med att rensa och tvätta din kyckling. Gör du inte sånt, lägg kycklingen på ett fat.
  • Ta sedan en bunke och tillsätt alla ovanstående ingredienser och rör om så allt gifter ihop sig med ditt rumsvarma smör.
  • Gnid därefter in hela kycklingen med kryddsmöret, viktigt att gå innanför skinnet med!
  • Lägg ett bakplåtspapper under formen, lägg kycklingen på, lägg därefter ett till bakplåtspapper över kycklingen och omfamna hela kycklingen.
  • Skjutsa in formen i nedersta delen av ugnen i 220 g i 1,5 h. Därefter kan du ta bort bakplåtspappret och grilla kycklingen i 10 min om du vill, om inte, då är kycklingen klar!

Anteckning

Servera med bulgur/ris/potatis en syrlig sallad och tzatsiki på turkiskt vis och detta är en match made in heaven 👌🏽.
PS: vill man dekorera rätten kan man steka mandlar, vermicelli och ha på russin 😋
Afiyet olsun / smaklig måltid redan nu till er som kommer testa 🩵