Hembakat bröd på rågsikt
Skapat:
10 september, 2024
Senast ändrat:
10 september, 2024

1
Hembakat bröd är en riktig klassiker som sprider en oemotståndlig doft i köket. Med en krispig yta och mjuk, luftig insida passar det perfekt till allt från frukost till middag.

Total tid: 3 timmar
Ingredienser
Instruktioner
- Smula en jäst i en bunke.
- Häll i vattnet.
- Tillsätt en msk salt.
- Tillsätt olja och därefter rågsikt mjölet lite i taget. Börja blanda allt till en jämn deg. Tillsätt mer mjöl och knåda ihop.
- Degen ska knådas ihop till en jämn och mjuk deg, så var försiktig med mjölet.
- När degen är färdig knådad ska den få vila.
- Låt jäsa i 20-30 minuter med en duk över (låt den inte jäsa för länge, den ska bara få lite volym).
- Börja sedan dela upp degen i bollar och platta ut de sedan på plåtarna med lite olja på händerna.
- Låt de även vila 20 minuter på plåtarna innan degen ska penslas och gräddas.
Pensling:
- Koka upp 2,5 dl vatten och 0,5 dl mjöl tillsammans, bara tills det blir en jämn konstisens.
- Pensla på brödet innan det ska gräddas.
- Grädda brödet i mitten av ugnen på 225 grader tills brödet får en fin färg.
- Pensla brödet igen efter gräddningen.
Anteckning
Det går även bra att använda vanligt vetemjöl.
per Cirka 30 stycken
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!