Go Back
Skriv ut
Recipe Image
Anteckning
Smaller
Normal
Larger
Print
Inga röster än
Hembakat bröd på rågsikt
Detta bröd som du gör på endast några få ingredienser kan du njuta av vid både frukostbordet eller varför inte servera till en höstsoppa.
Förberedelser
15
minuter
minuter
Active Time
10
minuter
minuter
Total tid
3
timmar
t
Måltid:
Bröd & kex, Frukost, Smörgåsar, Vegansk, Vegetariskt
Materials
1
liter
ljummet vatten
1
jäst
blå
1
msk
salt
5-6
msk
olja
ca. 2
kg
rågsikt mjöl
Instruktioner
Smula en jäst i en bunke.
Häll i vattnet.
Tillsätt en msk salt.
Tillsätt olja och därefter rågsikt mjölet lite i taget. Börja blanda allt till en jämn deg. Tillsätt mer mjöl och knåda ihop.
Degen ska knådas ihop till en jämn och mjuk deg, så var försiktig med mjölet.
När degen är färdig knådad ska den få vila.
Låt jäsa i 20-30 minuter med en duk över (låt den inte jäsa för länge, den ska bara få lite volym).
Börja sedan dela upp degen i bollar och platta ut de sedan på plåtarna med lite olja på händerna.
Låt de även vila 20 minuter på plåtarna innan degen ska penslas och gräddas.
Pensling:
Koka upp 2,5 dl vatten och 0,5 dl mjöl tillsammans, bara tills det blir en jämn konstisens.
Pensla på brödet innan det ska gräddas.
Grädda brödet i mitten av ugnen på 225 grader tills brödet får en fin färg.
Pensla brödet igen efter gräddningen.
Anteckning
Det går även bra att använda vanligt vetemjöl.