Orange chicken – Apelsinkyckling

Orange Chicken, eller apelsinkyckling, är en smakrik och fräsch rätt som bjuder på en perfekt balans mellan sötma och syrlighet.
De saftiga kycklingbitarna paneras och friteras gyllene innan de täcks av en len och glansig apelsinsås smaksatt med vitlök, ingefära och en hint av soja.
Denna klassiska asiatiskt inspirerade rätt är enkel att laga och passar lika bra till vardags som till en festlig middag.
Servera med jasminris och gärna lite wokade färska grönsaker för en komplett måltid!
Tips på andra goda kycklingrecept
Tandoorikyckling
Friterad kycklingschnitzel med eget örtsmör
Kyckling i senap- och dragonsås



Ingredienser
Kycklingen
- 600 g kyckling kycklingfilé eller kycklinglårfilé
- 1 st ägg
- 2,5 dl vetemjöl
- 0,5 dl majsstärkelse
- Neutral olja
Apelsinsås
- 2 dl apelsinsaft från ca 2-3 st stora apelsiner + zest från 1 apelsin
- 0,5 dl strösocker
- 2 msk risvinäger
- 1,5 msk japansk soja
- 1 msk hackad färsk ingefära
- 1 msk hackad vitlök
- 1 tsk chili flakes
- ca. 1-2 msk majsstärkelse + vatten
- 20 g smör Eller mejerifritt alternativ
Instruktioner
Kycklingen
- Skär kyckling i ca 2x2cm stora bitar.
- Vispa upp ägget i en skål.
- Blanda samman vetemjöl och majsstärkelse i en skål.
- Vänd kycklingbitarna först i ägget, sedan i paneringen och lägg över på ett fat.
- Hetta upp oljan till 180 grader.
- Fritera kycklingen i omgångar tills kycklingen är helt klar, det tar ca 2-3 minuter och lägg på ett galler alternativt ett fat med hushållspapper. (Tips, att tänka på vid friteringen. Det är bra att lägga kycklingbitar styckvis i frityroljan med hjälp av en tång. Annars finns det en risk att kycklingbitarna fastnar i varandra om man lägger i för många bitar på en gång i frityroljan.)
Apelsinsåsen
- Riv zesten från en apelsin och ställ åt sidan.
- Pressa ur 2 dl apelsinsaft i en skål.
- Tillsätt socker, risvinäger, soja, ingefära, vitlök och chili flakes i skålen med apelsinsaft. Rör om tills sockret lösts upp.
- Hetta upp en panna med smör. Häll såsen i pannan och låt koka upp.
- Tillsätt apelsinzesten och blanda runt.
- Tillsätt den friterade kycklingen och vänd runt kycklingen ordentligt i såsen och servera.
- Servera med jasminris, skivad salladslök, färsk koriander och rostade sesamfrön.