Go Back
+ servings
En tallrik med apelsinkyckling toppad med sesamfrön och skivad grön lök.
Print
Inga röster än

Orange chicken - Apelsinkyckling

Orange Chicken – krispig kyckling i en fräsch apelsinsås med vitlök och ingefära. En söt och syrlig favorit för alla tillfällen!
Total tid40 minuter
Måltid: Barnvänligt, Huvudrätt, Kycklingrecept, Lättlagat, Middagstips
Kök: Asiatiskt
Keyword: Hemlagat asiatiskt, kinamat, Smakrikt recept
Yield: 4 portioner
Calories: 556kcal

Materials

Kycklingen

  • 600 g kyckling kycklingfilé eller kycklinglårfilé
  • 1 st ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • Neutral olja

Apelsinsås

  • 2 dl apelsinsaft från ca 2-3 st stora apelsiner + zest från 1 apelsin
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk risvinäger
  • 1,5 msk japansk soja
  • 1 msk hackad färsk ingefära
  • 1 msk hackad vitlök
  • 1 tsk chili flakes
  • ca. 1-2 msk majsstärkelse + vatten
  • 20 g smör Eller mejerifritt alternativ

Instruktioner

Kycklingen

  • Skär kyckling i ca 2x2cm stora bitar.
  • Vispa upp ägget i en skål.
  • Blanda samman vetemjöl och majsstärkelse i en skål.
  • Vänd kycklingbitarna först i ägget, sedan i paneringen och lägg över på ett fat.
  • Hetta upp oljan till 180 grader.
  • Fritera kycklingen i omgångar tills kycklingen är helt klar, det tar ca 2-3 minuter och lägg på ett galler alternativt ett fat med hushållspapper.
    (Tips, att tänka på vid friteringen. Det är bra att lägga kycklingbitar styckvis i frityroljan med hjälp av en tång. Annars finns det en risk att kycklingbitarna fastnar i varandra om man lägger i för många bitar på en gång i frityroljan.)

Apelsinsåsen

  • Riv zesten från en apelsin och ställ åt sidan.
  • Pressa ur 2 dl apelsinsaft i en skål.
  • Tillsätt socker, risvinäger, soja, ingefära, vitlök och chili flakes i skålen med apelsinsaft. Rör om tills sockret lösts upp.
  • Hetta upp en panna med smör. Häll såsen i pannan och låt koka upp.
  • Blanda maizena med vatten och tillsätt i såsen. Låt sjuda tills såsen tjocknat. Tillsätt eventuellt mer maizena för ännu tjockare sås.
  • Tillsätt apelsinzesten och blanda runt.
  • Tillsätt den friterade kycklingen och vänd runt kycklingen ordentligt i såsen och servera.
  • Servera med jasminris, skivad salladslök, färsk koriander och rostade sesamfrön.

Nutrition

Kalorier: 556kcal | Carbohydrates: 77g | Protein: 39g | Fat: 9g | Mättat fett: 4g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 2g | Transfett: 0,2g | Kolesterol: 108mg | Natrium: 235mg | Kalium: 732mg | Fiber: 2g | Socker: 17g | Vitamin A: 345IU | Vitamin C: 27mg | Kalcium: 26mg | Järn: 4mg